Hvepsebo i udestuen – Sådan laver du en hvepsefælde

hvepsebo

På bagsiden af huset har de tidligere ejere bygget en lille fin udestue, som måske nærmere skulle betegnes som en overdækket terrasse, da bagsiden er bygget op af hegn og taget er åbent ind i mod huset.

Den lille åbning i taget har givet hvepsene fri og uforstyrret adgang til udestuen, som lige nu primært bruges til opbevaring af materialer. Derfor har de også fået lov til i fred og ro at bygge et stort hvepsebo.

Faktisk opdagede jeg det kun, fordi jeg ville hænge noget vasketøj op i udestuen, fri fra regnen, der pisker ned i haven.
Pludselig var jeg omringet af 10-15 hvepse.

Hmm, tænkte jeg; hvorfor er der pludselig så mange hvepse? Så helt uskyldigt tænkte jeg, at de var blevet fanget i udestuen, så jeg åbnede døren, så de kunne flyve ud i det fri, hvor de høre til.

Lige meget hjalp det, så jeg begyndte at følge deres flyvemønster, som på få sekunder afslørede deres hvepsebo, som de smart nok har bygget under taget, bag en bjælke, så jeg ikke kunne se det, før jeg kiggede på den anden side.

Ah ha, så giver det jo mening, at jeg pludselig var omringet at hvepse. Og med den viden, at de har et bo, som de beskytter, fløj jeg indenfor og smækkede døren bag mig, uden mit vasketøj, som hvepsene nu har taget som ”gidsler”.

Straks gik jeg i gang med at Google, hvad man kan gøre ved et hvepsebo og meget af det, man kan gøre, er måske lige en tand for tæt på hvepsene til, at jeg synes, det er behageligt. Derfor gik jeg i stedet i gang med at bygge en hvepsefælde, som kunne fange bare nogle stykker af de mange hvepse, så når David (ja, jeg er for meget en bangebuks) skal fjerne hvepseboet, så er det begrænset, hvor mange hvepse, der er i det.

Sådan bygger du en hvepsefælde

Disse hvepsefælder kan for nogle syntes en smule ulækre, men de virker.  
Det smarte ved fælden er, at når først hvepsen har fundet vej ned i fælden, kan de ikke finde ud igen og drukner i sukkerhimlen. 
 
Det minimere antallet af hvepse, men du slipper kun af med dem, hvis du fjerner deres hvepsebo eller dræber dronningen. 

Du skal bruge:
En plastflaske evt. en tom sodavandsflaske
Noget sødt til at fylde i – der er mange muligheder, jeg nævner de to, som jeg har brugt i mine fælder.

  1. Skær halsen af flasken ca. 1/3 nede.hvepsefælde
  2. Skru låget af flasken, vend den på hovedet og placer den i den åbning, du lige har skåret..hvepsefælde
  3. Hvis den omvendte top ikke sidder helt tæt eller nemt flytter sig, så tape den fast.
  4. Nu er det tid til at fylde fælden med lokkemad. Den nemmeste lokkemad er sukker og vand (men kød kan også fungerer  i foråret og forsommeren, fordi hvepse er tiltrukket af protein.) Andre muligheder er bl.a., vand og eddike, øl og sodavand.
  5. Hæng fælden op eller stil den i nærheden af hvepseboet. En lille advarsel er, at du helst ikke skal stille fælden for tæt på, hvor du, dine børn og dyr opholder sig meget, da det vil tiltrække mange hvepse.

Jeg kan huske, at jeg engang var til fremvisning på et hus, hvor ejeren have hængt sodavands-flasker op på alle hjørner af huset, så uanset, hvor man befandt sig, så var man omringet af hvepse. Det er ikke særlig smart eller hyggeligt.

Når fælden er ved at være fuld, så skal den tømmes. 

En hvepsefælde kan være en fin løsning, hvis du vil flytte deres færden til en anden del af haven/huset/skuret.

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply