Oka – et nyt bekendskab i køkkenhaven

oka i køkkenhaven

Jeg er aldrig bleg for at springe ud i nye udfordringer og afprøve nye spændende grøntsager og blomster i haven.

Flere steder har jeg set lækre billeder og læst om de små fine planter, med et kløver lignede løv, små fine knolde i forskellige farver, der kan spises rå, bages eller koges som kartofler. I rå tilstand, skulle de smage en smule af citrus og i kogt tilstand lidt som kartofler.

Så nu synes jeg, at tiden er inde til, at teste dem i haven.

En lille hjælp til at tage beslutningen var da også, at fuglebjerggaard.dk havde dem på tilbud, så var det jo ikke svært at prøve dem i haven.

 

Oka

Oka (Oxalis tuberosus)

Oka er i familie med vores vilde surkløver

Oka er en sydamerikansk grøntsag, der især dyrkes i Andesbjergene, hvor den dyrkes for sine spiselige jordknolde, der er lidt mindre end kartofler, de får ca. tommelfingertykkelse og bliver 2-5 cm lange. I Peru og Bolivia er den en lige så vigtig grøntsag som kartoflen.

Oka kan med lidt god vilje dyrkes i Danmark. Typisk har vi i Danmark succes med, at dyrke de rød-hvide knolde. I Sydamerika dyrkes der sorter i gule, violette, hvide og andre farver.

Både knolde og blade kan spises, men vær opmærksom på, at de indeholder oxalsyre. Knoldene har et højt protein indhold og et lavt fedtindhold.
I Mexico spiser de knoldene rå med salt, citron og chili. Knoldene kan også koges eller ristes/bages.

Sådan dyrker man oka

Oka kræver en så lang vækstsæson som muligt, for at knoldene kan nå at få en tilstrækkelig størrelse. Derfor skal de forkultiveres i det tidlige forår.

I marts sættes knoldene til spiring i små potter i vindueskarmen, hvor knoldene spirer og danner rødder.

I maj skal de plantes om i større potter og evt. sættes ud i drivhuset eller en lun udestue. De er klar til at komme ud i drivhuset sidst i april.

Når der ikke er udsigt til nattefrost, kan de plantes ud på friland. De skal plantes med ca. 30 cm’s afstand i en velgødet jord.

Oka knoldene graves op så sent som muligt, inden frosten kommer i ca. oktober.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply