Tagetes – Fra frø til frø

tagetes

Tagetes, fløjlsblomst eller marigold, hvad end du kender den som så er det en nem plante at dyrke.

Tagetes er en kurvblomst og en del af astersfamilien der findes et hav af forskellige arter (ca. 60).
Ikke nok med at det er en skøn blomst se på, så kan den faktisk også spises og ser helt fantastisk ud i salater, det en god insektplante og så kan den udrydde nematoder og afhjælpe jordtræthed.

De fleste forbinder tagetes med en stærk lugt af kattetis, men faktisk findes der en masse sorter der ikke har den fjerneste lugt af kattetis. Bla. kan man dyrke appelsin-, citron-, eller sågar lakrids tagetes, der alle dufter af, ja det er til at regne ud.

Jeg har primært dyrket tagetes sammen med tomater, for at hjælpe med at holde skadedyr på afstand.

Sådan dyrker du tagetes

tagetes eller bedre kendt som føjlsblomst

Hvis du vil have mest muligt ud af dine tagetes, skal du forkultiver dem så tidligt som muligt (feb-marts), i en vindueskarm eller opvarmet drivhus(ca.18-20 C.)

I ca. maj, når frosten har sluppet sit tag, er det tid til at plante den ud, langs kanter, i potter, samt i køkkenhaven og hvor end du lyster.

De trives i næsten al salgs jord, så længe der er sol eller halvskygge.

Hvis du vil have den til at blomstre i længere tid, er det en god ide at nippe de tørre blomster af løbende.

Sådan høster du frø

Tagetes er enårige og uhyre nemme at tage frø fra.

Når frøstanden er afblomstret og begynder at blive lysebrune og tørre, kan du klippe dem af og opbevare dem tørt ind til næste år, hvor den igen er tid til at så tagetes.

Frøene sidder tæt pakke i en ”kapsel” under kronbladene. de skal gerne ligne mikadostænger (sorte og hvid), hvis ikke de gør det, er blevet ikke solmoden og chancen for at frøet spire er meget lille.

tagetes frø

Sådan ser tagetes frøene ud.

De mange formål

tagetes i salatBlomsterne kan spises og bruges som dekoration i salater, på kage og alt slags mas der trænger til et pift af farver.
Lakrids- appelsin-, og citron tagetes er gode at bruge i te.
OBS. Det er kun kronbladene på blomsten der kan spises (resten smager helt forfærdeligt og indeholder frø, som ikke er rare at få i munden)

Rødderne udskiller ”nematode afskrækker” og er derfor god at plante i køkkenhaven.

Duften kan virke afskærmende på lus og andre skadedyr og er ideelle at plante sammen med tomater, roser og bede der typisk bliver hård angrebet.

Du kan sågar farve tøj og æg med bladene.

 

 

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply