4 planter der tiltrækker sommerfugle til haven

tiltrækker sommerfugle

Hvis du, som mig, er fuldstændig helt og aldeles pjattet med sommerfugle, så er her et par tips til god planter, der vil lokke flere sommerfugle til din have.

 

De fleste kender nok sommerfuglebuksen, som er kendt for at tiltrække sommerfugle, som navnet også antyder, men der findes også en masse andre smukke planter, der er gode til at tiltrække sommerfugle.

 

For mig betyder sommerfugle noget helt specielt, og de har derfor en særlig plads i mit hjerte. Desværre er der ikke så mange sommerfugle i landskabet, som der har været tidligere. Bl.a. er mangel på levesteder en af årsager til det. Heldigvis kan du være med til at lave om på det ved at skabe levesteder for sommerfugle. Ikke nok med det, så får du også mulighed for at nyde de smukke og fantastiske flyvende væsner i haven.

 

Sådan får du flere sommerfugle i haven

For at sommerfuglene skal trives i din have, skal der være et farvestrålende, nektarfyldt og duftende flor af blomster hele sæsonen. Sommerfugle lever af nektar fra blomsterne og finder frem til dem via blomsternes duft og farve.

 

Tip: For at forstærke duften kan man planter blomsterne i grupper

 

4 Perfekte sommerfugleplanter – der tiltrækker sommerfugle til haven

 

kæmpe verbena tiltrækker sommerfugle

Kæmpejernurt eller kæmpe verbena er perfekte til at tiltrække sommerfugle

1.      Kæmpe verbena (verbena bonariensis)


Kæmpejernurt, som den også er kendt som, bliver ca. 1,5 m. høj og er perfekt til at give højde og fylde til et hvert bed. Jeg vil vove at påstå, at når man først har haft en kæmpe verbena i haven, så kan man ikke få nok af dem. De blomstrer fra augugust til oktober (jeg har dog som regel glæde af dem allerede fra juni/juli) og tiltrækker ikke kun sommerfugle, men også bier og nyttedyr, der nyder de fine lyse lilla/rosa blomster.

 

2.      Purpursolhat (Echinacea purpurea)


Også kendt som havepurpursolhat eller rød solhat, findes i er hav af farver, der spænder fra klar pink til stærk gul, hvid, orange og lime og findes i både dobbelte og enkelt bladede. Men andre ord så er der en purpursolhat til enhver have og smag. Havepurpursolhat er en staude og bliver et sted imellem 60-90cm høj.

 

lavendel tiltrækker sommerfugle til haven

 

3.      Lavendel (Lavandula angustifolia)


Jeg har langs kanten af terrassen en masse lavendler, som hvert år tiltrækker en masse sommerfugle, bier osv., som vi kan sidde og nyde i ro og mag med en god kop te. Der findes et par forskellige sorter af lavendler; bl.a. en, der går under navnet sommerfugle-lavendel. Dog tror jeg, navnet kommer af den lille sommerfugle lignende top blomsterne har. Ikke nok med at sommerfugle og bier elsker lavendel, så dufter de fortryllende og er en hver have værdig.

vilmerian tiltrækker sommerfugle

4.      Havemerian (Origanum majorana)


Vildmerian eller oregano, som den også går under, er en et-årig fin krydderurt, der selv-sår sig villigt i hele haven, hvis den får lov (det gør den næsten i min have). Ikke nok med, at den er super nem at have med at gøre, så tiltrækker den også sommerfugle til haven. Også mange krydderurter, der blomstrer med lilla/violette blomster, som mynte, anisisop og salvie, tiltrækker sommerfugle til haven og du kan derfor med stort held både nyde lækre krydderurter og sommerfugle i en solrig urtehave.

Der findes også mange andre blomster og planter, som tiltrækker sommerfugle, særligt bliver de tiltrukket af violette, pink og lilla blomster.

Og husk på, at det ikke kun er de smukke sommerfugle, vi og haven kan nyde godt af, det er også de mange bier og nyttedyr, der flokkes til haven, som vi skal sætte pris på.

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply