Georginer – opgravning og opbevaring

dahlia efter frost

Georginer eller Dahlia som de også kaldes er smukke, farverige og flamboyante. De findes mange forskellige farver og størrelser, så det er sikkert, at der findes en georgine til i din have.

Når den første nattefrost har ramt Danmark og georginerne er klasket sammen, er tiden inden til at grave knoldene op og vinteropbevare dem. Det behøver ikke være besværlig og tidskrævende!

Faktisk er georginer meget nemme at have med at gøre og så giver og giver de af blomster gennem hele sommeren og efteråret (hvis du bare sørger for at plukke dem løbende)

Hvornår skal man grave georgine knoldene op?

Det er umuligt at sætte en præcis dato på, hvornår georginerne skal grave op, men der er en tommelfingerregel som du kan følge

  • I oktober/november når frosten får planterne til at klaske sammen i toppen, er tiden inde til at grave knoldene op 
georginer efter frost

Sådan så mine georginer ud, efter den første nattefrost

Selv om at planterne ser triste og opgivende ud, så er de stadig levende, det kun er den toppen af planten, der er blevet ødelagt af frosten. Knoldene er fuld af næring og kan med den rette opbevaring sagtens genbruges til næste år.
Men skal du have glæde af ”genbrugs” georginerne til næste år, så skal de op, inden frosten får fat i rødderne.

Hvad nu hvis jeg ikke er hjemme de første par dage med nattefrost?

Hvis du som mig, ikke er sikker på om du kan være hjemme de første dage med frost, så sørg for at give planterne et tykt jorddække, så de kan klare et par nætter med frost uden at knoldene fryser.

 

Vinter opgravning og opbevaring af georgine knolde

Knoldene skal opbevares køligt, frostfrit og ikke for fugtigt, så de rådner eller for tørt. Det kan være svært at finde den rette balance.

Jeg opbevarer mine knolde i et semi isoleret ”skur”. Det er ikke helt frostsikret, derfor pakker jeg kasserne ind i tæpper og holder ekstra øje med temperaturen igennem vinteren.

Når man søger i Google på opbevaring af georginer, kommer der flere forskellige metoder op. Alle er enige om at de skal opbevares frost frit, men mængden af arbejde inden de kan gemmes væk for vinteren variere.

Den nemme måde til at opbevare georgine knoldene – sådan gør du

georgine knold

Jeg har benyttet mig af denne metode, fordi det er meget tidsbesparende og meget nemmere.
Jeg har i år ikke nogle ekstra særlige eller meget dyre georginer, så hvis opbevaringen af en eller anden grund ikke går som den skal, græder jeg ikke snot over tabet.

Når toppen er klasket sammen, så grav knoldene op, ved at løsne jorden omkring planterne med et greb. Så er de lige til at løfte op og mærke med navn, farve, højde, sort osv. (Tro mig du har glemt farver, str. osv. når du finder knoldene frem i foråret)

Når du har gravet alle knoldene op, skal toppen klippes af, så der ca. er 10cm tilbage.

dahlia knolde

husk at mærke knoldene. Når du finder dem frem i foråret har du glemt det.

Lig knoldene i en flamingo kasse og dæk med en blanding af sand og pottemuld, kun toppen skal være synlig.

Mit ”skur” ikke er helt frost sikkert. Derfor har jeg fyldt resten af kassen med nedfaldsblade og dækket kassen til med et par tæpper.

Tip:
Kan du ikke finde et optimalt sted at opbevare knoldene? Så har din nabo, venner eller familie måske.

Den ultra nemme og meget riski måde at opbevare georgine knolde

Man kan prøve at vinterdække georginebedet godt altså meget godt, med blade, granris, halm eller lign.. Men det er ingen garanti, for at de klare sig igennem en hård vinter. Gem evt. et par knolde frostfrit, hvis du vil være sikker på blomster til næste år.

Det er meget få vintre, der er så milde, at georginerne overlever og kommer igen til næste forår.

Jeg har ikke haft det store held med at overvintre georginer på friland, men jeg har hørt at det er muligt.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply