Latyrus tid til udplantning

latyrus i haven er en frydEndelig har jeg fået mine latyrus (ærteblomster) i jorden.
Jeg elsker ærteblomster, så selvfølgelig skal vi have nogle stykker i haven. (jeg har forsøgt at begrænse mig, da ikke alle bede er på plads endnu)

Vi har være heldige med et lunt forår, så haven står frodig, jorden er lun og der er ingen udsigter til nattefrost. Derfor syntes jeg nu at tiden var inde til at mine latyrus skulle i jorden.

Inden de kan komme i jorden skal der tilføjes næring, i mit tilfælde i form af kompost. Latyrus trives bedst og producere flest blomster, hvis de har godt med næring. De skal også bruge noget at vokse op ad, jeg har lavet nogle tippier af tonkin pinde.

Mange fortæller om latyrus som en svært plante, men hvis grundet laget er i orden (velgødet jord) og du sørger for at de ikke udtørre, i løbet af sommeren, skulle det være lige til. Et andet tip er løbende at klippe blomsterne af, inden de sætter bælge.

Sådan dyrker du nemt latyrus (ærteblomster)

Du skal bruge:
Potter (gerne 10-15cm dybe)
Jord (pottemuld, plantejord eller noget i den stil, brug endelig ikke så og priklemuld, det er for magert)
Latyrus frø (Der findes et utal af skønne sorter, i alverdens farver. Så brug endelig lidt tid på at finde frem til dem du er vild med)
Senere
Stativ, bambus pinde eller andet de kan vokse op af.

Ca. midt i marts skal du i gang (På nettet er der delte meninger om det er marts eller april, men ca. midt i marts fungere for mig)

Fyld så mange potter med jord, som du har plads til i haven (altså der hvor de skal vokse) og har planlagt, at du skal nyde.
I hver potte sår du 3 frø, vander dem og stille dem lunt og lyst evt. i vindueskarmen.
Du behøver ikke at ligge frøene i blød inden at du sår dem, de spire fin uden alt det besvær

Alt efter hvilken sort du har valgt, spire de ca. efter en uges tid

Når spirene har fået de første 2-4 rigtige blade, er det en god ide at nippe topskuddet af, så planten busker sig.
Nu er det også tid til, at flytte dem ud i et drivhus eller en uopvarmet have- udestue. Har man ingen af delene, kan planterne stilles udenfor om dagen og tages ind om natten eller dækkes med fiberdug eller lign., hvis nætterne er kolde.

Midt maj er de små fine planter nu klar, til at blive plantet ud, på deres vokse sted, op ad et stativ, som de kan klatre op af .

BONUS
Når du planter latyrus ud, kan du med fordel forsigtigt nippe topskuddene af og bruge dem til at lave stiklinger – massevis af Latyrus stiklinger, latyrus sætter nemlig rod utrolig nemt. Det eneste du skal gøre er at stikke dem forsigtigt ned i kanterne, af en potte med løs muld, vande dem og sætte dem lyst og lunt (bare ikke i direkte sol). Sørg for at holden jorden fugtig, evt. med en forstøver.

 

 

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply