Nyttedyr i haven – Derfor er de en stor hjælp

nyttedyr i haven - sommerfugl

I en giftfri have (og ligeledes også en have, hvor man sprøjter) vil der altid være både skadedyr og nyttedyr. Det er så vores opgave at sørge for, at der er gode levesteder for nyttedyrene.

Selv om bladlus kan være en pest, er de føde til mange nyttedyr, og de er derfor en vigtig del af en biodynamisk have.

Sidste år have vi også mange dyr i haven, men det var som om, der ikke helt var en balance mellem nyttedyr og skadedyr.

Hver aften kunne vi gå ud og samle omkring 20-50 snegle op (hver eneste aften).

Kålen gik til, fordi den blev ædt af kålsommerfuglens larver og roserne fik livet suget ud af 1000 af bladlus. Sådan er det.

Derfor er jeg i år meget mere bevidst om, hvad jeg gør i haven

Bl.a. venter jeg med at klippe hækken, da jeg kan høre og se, at mange fugle holder til i hækken.

En stor bunke grene ligger stadig og har ligget et par måneder, for at tiltrække pindsvin, så de ikke blev brændt af til Sankt Hans og så de kunne hjælpe til i haven.

Jeg har plantet og sået blomster, der tiltrækker bier, sommerfugle, mariehøns, svirrefluer mm., som også kan hjælpe med at bestøve min køkkenhave og æde lus.

Allerede et år efter vi har overtaget haven, kan jeg se at vi har mange flere dyr i haven. Vi har ud over de sædvanlige solsorte, duer og rødkælke, der altid har holdt til her, nu også fået besøg af et dompap-par og et par skovskader. Men det er ikke kun de flere fugle, vi nyder godt af, vi har også glæden af at have fået mange flere bier og sommerfugle på besøg i haven. De får hele haven til at summe af liv. Også et par frøer og tudser er blevet spottet.

Men et dyr er der blevet færre af; ja faktisk er de nærmest som sunket i jorden.

Faktisk har det undret mig længe.

Mange mulige forsvindingsnumre har været inde og vende.

Vi har nemlig ikke nær så mange dræbersengle i haven som sidste år.  Men hvad, der har fået dem til at forsvinde, har været en gåde.

Kunne det være, fordi vi har fået et meget rigt fugle liv i haven; måske de har spist nogle små snegle eller æg?

Eller er det simpelthen, fordi vi gjorde kål på så mange snegle sidste år, så bestanden er blevet mindre?? Hmm, jeg tror det ikke, for træder man ti skridt ud på vejen, er der snegle i hundredevis og kun ganske få af dem, har jeg fundet i haven.

Måske gemmer de sig bare virkelig godt?
Så er de virkelig gode til at gemme sig, for jeg har vendt enhver sten, kigget under alt, hvor de kunne være, men ingen snegle. Altså jeg klager ikke, slet ikke, for hvor er det dejligt at have bl.a. salat, georginer og andre afgrøder for os selv.

Men i går aftens knækkede jeg koden til, hvorfor vi ikke har så mange snegle i haven mere.

Vi har fået besøg (jeg håber permanent) af et pindsvin og måske flere.

Pas på pindsvinene i haven – De er de bedste nyttedyr i kampen mod dræbersneglen

Pindsvin æder faktisk mange skadedyr i haven, det meste af pindsvinets føde består af larver, orme, snegle, edderkopper, bænkebidere og tusindben. Også lidt større dyr som frøer, firben, slanger, museunger og jordrugende fugles æg og unger ædes.

Så er de mere end velkommen i min have.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply