Frøformering af Dahlia

frøformering af dahlia kan give de smukkeste blomster

Dahlia eller georgine, som de også kaldes er et festfyrværkeri af en anden verden. Det kan være en smule bøvlet at opbevare knoldene om vinteren, da de skal ligge mørkt, køligt og frostfrit.

I stedet for at købe dig fattig i dahlia knolde, kan du så dem. Det er super nemt, meget billigere og du kan nyde blomsterne allerede fra juni. Frøene kan enten købes i diverse frøbutikker, eller du kan tage frø fra dine egne planter.

frøformerede dahlia

Sådan så nogle af mine frøformerede dahlia aka georginer ud sidste år

Sådan frøformere man dahlia

Hvis du vil være sikker på resultatet, er det en god ide at købe frø. Ved selv at høstede frø er der ingen garanti for farve eller sort. Det syntes jeg nu egentligt også er meget sjovt, for man kan blive positivt overrasket af de smukkeste farver og former.

Det er meget nemt og tilfredsstillende at så dahlia, de spire og vokser hurtigt og er i det hele taget meget nemme at have med at gøre.

Det hele starter i februar-marts

Frøen ligges i kasser eller potter og dækkes med ca. 0,5-1 cm jord. De skal stå lun og lyst gerne i en vindueskarm eller et opvarmet drivhus.
Jeg fortrækker at så i individuelle potter med to frø i hver potte. Så er de nemmere at håndtere, når de skal pottes om. Det er mere pladskrævende.

de første georgine spire

I løbet af en uge eller to skyder de første spire op.

Man skal være over dem og holde øje med at de ikke kommer til at mangle plads i potterne. Det kan nemlig gå udover blomstringen.

frøformering af dahlia

Sådan ser mine frøformerede dahlia ud 3 uger efter at være blevet sået

Når de første rødder titter ud i bunden af potten eller de første to rigtigt blade viser sig, er det tid til at give dem noget mere plads.
Der er ingen grund til at give dem for store potter fra starten, hellere pot dem om flere gange.

Sidst i april kan de flyttes fra vindueskarm til drivhus, hvis du altså har sådan et. Ellers kan du sætte dem udenfor i løbet af dagen, helst i et beskyttet sydvendt hjørne.

I maj når frosten har givet slip og jorden er varmet op, kan de bliver plantet ud på friland.
Sidste år blomstrede min første georgine allerede i juni og fortsatte frem til frosten tog pusten fra dem.

Sådan tager du frø fra dine dahlia

Bare rolig det er ikke en videnskab at tage fra georginer. Den eneste ”fjende” er en våd sommer, det kan nemlig få blomsterstandene til at rådne.

Hvis man lade en enkelt eller to af de smukkeste blomster afblomstre helt på planten. Når den er svulmet op og er begyndt at tørre ud kan man klippe blomsterstanden af og hænge den til tørre.

Når de er helt udtørret kan man let skille de små aflange sorte frø, fra blomsterstanden og opbevare dem tørt og køligt til næste forår, når det hele stater for fra.

 

 

Lignende Indlæg

2 Comments

 • Reply
  Ann Winther
  6. september 2023 at 12:34

  Jeg glæder mig til foråret😊
  Jeg fotdøge med at frøformere mine egne dahlia.
  Når de små planter bliver til rigtige planter, kniber du dem? Eller?
  Bedste hilsner
  Ann Winther

  • Reply
   Christine
   12. september 2023 at 19:13

   Det glæder jeg mig også til 🌿
   Ja, det gør jeg. Når planterne har fået de første 4 (rigtige)blade , kniber jeg over de første to blade (ikke de to først kimblade). Du kan næsten fornemme, at jeg har nappet toppen på nogle af de nye planter, det på det sidste billede.
   Jeg håber du får stor success med frøformering af dine Dahlia.

  Leave a Reply