Saml frø fra haven – sådan gør du

saml dine egne frø fra haven

At høste sine egne frø er både nemt og givende. En lang række frø er super nemme at høste og ligger lige til højre benet.

Hvis du stadig ikke er overbevist, så se 5 gode grunde til at høste dine egne frø her.

 

Inden du går i gang med at høste frø fra haven

 

høst dine egne frø fra haven

Sådan tørre jeg mine frø

Stort set alle frø skal ligge og tørre, når de er blevet høstet, for at sikre, at de ikke rådner og at de modner færdigt, så de er klar til at producere nye planter.

 

Frø skal altid tørre et luftigt sted uden direkte sol.

Jeg syntes, det er nemmest at gøre det indenfor i fiber bakker, hvor jeg nemt kan lægge et skilt med navn ved.

Tip: Modtager du måltidskasser fra årstiderne, er de perfekt til at tørre frø i.

 

 

Når frøene er tørret, er det en god idé at have nogle frø poser klar til at opbevare dem i, indtil de skal sås. Frøposer må aldrig være af plastik, da frøene skal kunne komme af med evt. overskydende fugt.

 

 

De nemme, lige til højre benet frø at høste

Rigtigt mange sorter sætter frø, der er til at få øje på og derfor er super nemme at høste. Dette er bl.a:

 

koriander frø

Koriander

Når koriander har blomstret, bliver hver enkelt blomst til en lille kugle, som nemt kan klippes af, når den er helt brun og tørret.

 

persille frøstand

Persille

Persille er faktisk en toåring plante og du kan derfor det første år høste alle de lækre blade og bruge dem på kartofler, i dressing osv. Om vinteren dør den næsten helt ned og begynder i foråret at skyde nye fine stængler op, de smager fint og kan stadig høstes. Ca. i maj-juni begynder planten at skyde lange blomster stængler op med små fine gullige blomster, som alle bliver til små frø, der nemt kan klippes af og lægges til tørre. Hvis du har sat pladsen af til persille, kan du lade frøene sidde på planten, så selvsår de nemlig sig selv og sørger for lækker ny persille til næste år.

 

Løvstikke, dild og skærm blomster

Fungerer på præcis samme måde som persille.

 

forårsløg frø

Løg, porrer, forårsløg osv.

Hvis du lader en enkelt porre, forårsløg eller et andet løg fra løg familien blive i jorden, så danner løget en flot kugle formet blomst, som du kan klippe af og tørre, når tiden er inden. Efter et par ugers tørre-tid drysser de fineste små sorte frø ud, som er klar til at blive sået til næste forår

 

Zinnia frø sider for enden af kronbladene

Zinnia frø sider for enden af kronbladene

tagetes frø

Tagetes frø

cosmos frø

Cosmos / stolt kavaler frø

Cosmos, morgenfruer, tagetes, zinnia og korn blomster

Alle er nemme at samle frø fra, det glæder bare om at få klippet de helt solmodne, lidt visne blomster af og tørre dem i en bakke eller lign. Et par dage efter og vupti, så er de lige til at drysse ud og komme i en frø pose.

 

Nogle frø kommer i en kapsel

Eller rettere de fleste planter sætter frø i et eller andet form for hylster. Det er bl.a. ærter, bønner, lobelia, timian, hornvioler, geranium mm..

For alle frø i kapsler/hylstre gælder det, at man høster frøkapslen, når det er moden. Her er det mange gange vigtigt, ikke at komme for sent, da mange af dem åbner sig, og frøene kan drysse ud på få dage. Enkelte kapsler åbner sig og slynger frøene langt bort med det samme.

Ærter, bønner, latyrus ovs.

Måske har du allerede prøvet at overse en ærte bælg, for senere til din store skuffelse at opdage at den er tørret helt ud. Fortvivl ej, dette er næste års ærte høst og de tørrede ærter bliver hver især til en plante, der producere massere af nye lækre ærter, du nemt kan høste.
Jeg håber at det kan være en hjælp, når du skal ud og samle frø fra haven.

Hvis du er i tvivl om, hvordan man samler frø fra en bestemt plante, så skriv endelig en kommentar, så skal jeg forsøge at hjælpe.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply