Staudesalvie – Frøformering

staudesalvie
staudesalvie

Salvia nemrosa rose

Staudesalvie, steppesalvie, salvia eller salvie – kært barn har mange navne

I det sene forår investerede jeg i et par flotte staudesalvie, bl.a. salvia nemrosa rose. De har allerede vakt meget glæde i haven. De står flot med de fineste duftende rosa, pink og blå spyd, som er velbesøgt af bier og sommerfugle.

Jeg går tit en tur rundt i haven og klipper og nipper alle døde blomsterhoveder af og i et stykke tid, har jeg gået og overvejet, om jeg skulle klippe de tørre spyd af salviaerne. Jeg har aldrig haft salvia før, så var ikke sikker på, om de ville skyde igen.

Til sidst blev jeg enig med mig selv om at klippe dem af. Til min store overraskelse væltede det ud med små sorte frø fra de tørrede spyd.

staudesalvie nemrosa rose

Frø fra salvia nemrosa rose

Og hvad gør man, når man nu er lidt af en frø hoarder/haveentusiast og haven byder på gratis frø? Selvfølgelig skulle der høstes frø fra staudesalvien

En ekstra bonus er at den skyder med nye fine spyd, når de gamle er blevet klippet af. Det må være det man kalder, en WIN WIN situation.

Kan man frøformere en staudesalvie ?

Ja, det kan man !

Frø fra stauder mister hurtigt sin evne til at spire. Det er derfor en god idé, at så frøene med det samme, de er høstet (hvis frøene er tørret helt). Så sikrer man sig, at der kommer så mange planter som muligt ud af de dyrbare frø.

De blomster-spyd, jeg høstede, var helt tørre og klar til at blive forspiret.
Derfor gik jeg med det samme, i gang med at så de mange høstede frø og nu et par dage efter de begyndt at spire lystigt. YES!!!!

staudesalvie

De små staudesalvie spire, en uge efter de er sået.

Så ja, man kan godt frøformere staudesalvie, eller i hvert fald salvia nemrosa rose, som er den salvia, der var klar til at høste frø fra lige nu.

 

Værd at vide om staudesalvie

Staudesalvie er meget nem plante at have med at gøre. Den trives i tør, nærringsfattig jord og elsker at få en plads i solen, hvor den hverken behøver vand eller gødning (når den er etableret).

Det er en god ide at sørge for en tilpas kalkrig jord til planterne, det kan derfor være en god ide at tilføre kalk til jorden, hver vinter.

Staudesalvie er en hårdfør plante, men kan have brug en smule overdækning eller beskyttelse i de meget kolde vintre.

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply