Jeg elsker den stolte stokrose der skyder sine stængler i vejret og pryder enhver have og gadehjørne med sine smukke blomster i alverdens farver. Jeg har derfor sat mig for at samle frø fra stokroserne i min have og på mine gåture rundt omkring i den danske land, jeg kan kan ’’hegne’’ mit kommende udekøkken og spise krog ind i med stokroser, her er nemlig læ og de perfekte betingelser for stokroser.
Men hvordan er det nu lige at frøene ser ud og hvornår skal man plukke dem?
Tjo, det er faktisk en meget enkelt, hvis man bare ved, hvad man skal gå efter.
Når stokrosen sætte an til at blomstre skyder den en lang stængel i vejr, hvor på der kommer små knopper der gradvist bliver større og større fra bunden og op. Hver knop bliver til en smuk blomst, som når den er færdig med at pryde smider sine blade og lukker knoppen igen og nu er det at det sjove sker, knoppen danner en masse frø, nok til fylde en hel have (næsten). Og til sidst når frøene er klar åbner knoppen sig igen så frøene kan blive spredt rundt eller samlet sammen, dette sker typisk i mellem august og oktober.
Når knopperne ser ud som på billedet over er de klar til at blive klippet af og lagt til at tørre
Sådan ser frøene ud når de er tørret og klar til at blive forspiret og brugt til at danne nye smukke planter.
No Comments