Med oktober kom efterårs vejret og en masse af efterårs klargøring og gøremål i køkkenhaven.
Men det er ikke slut i haven endnu.
For mig er det aldrig slut i haven. Timerne i haven er blevet færre, men der er altid noget at tage sig til.
Oktobers gøremål – Her er mine
Her er nogle af de gøremål, jeg vil kaste mig over i køkkenhaven i oktober.
Vinterjorddække
I de bede, hvor jeg ikke har sået grøntgødning, ligger jeg et lag jorddække, for at beskytte og forbedre jorden. Du kan læse mere om de mange muligheder for jorddække her.
De sarte krydderurter i potter og krukker
Efteråret er nu i fuldgang og med det kommer muligheden for nattefrost også.
Derfor er det vigtigt at du beskytter dine krydderurter, som gerne skulle klare sig til næste år.
Du kan sætte dem i drivhuset, i skuret eller et beskyttet sted i haven.
Jeg er desværre ikke den heldige ejer af et drivhus, så alle de meget sarte krydderurter, rykker i øjeblikket ind om aftenen og i læ udendørs, om dagen. Inden længe rykker de rødderne op og flytter til min lukkede altanen på Nørrebro vinteren over, der er de nemlig beskytter for frosten.
Min lille basilikum farm og rykket under halvtaget, op ad en sydvendt hus væg. Jeg tager dem ikke indendørs, fordi de sorter jeg dyrker er et-årige og de er bare et spørgsmål om tid før de selv går til. Så det er bare med at nyde dem så længe vi kan.
Rosmarin
Hvis du som mig, dyrker rosmarin direkte i jorden, så skal du være opmærksom på at den ikke er vinter hårdfør.
Det er derfor en god ide enten at grave dem op, hvis du orker. Ellers skal du gøre som mig.
Tag stiklinger fra planten så er du sikret rosmarin til næste år + beskyt dine planter i jorden med evt. granris, som kan holde lidt på varmen. Et granris er ikke en sikring for at de overlever vinteren.
Slut med frilands tomater og agurker (og majs)
Sæsonen for frilands tomater og agurker er meget kortere end i drivhus.
Det siger sig selv
Men smagen og produktionen af agurker og tomater har været storslået i år, grundet det varme forår og det lune vejr og ikke mindst regn. Så mine frilands tomater kom meget tidligt i jorden i år, hvilket var et sats, det kunne nemlig været gået begge veje, men heldigvis holdt det lune vejr og det gav mine tomater et forspring.
Men nu er det tid til at sige farvel for i år og rydde de sidste sørgelige rester, så der kan blive plads til nyt eller klar gjort til vinter.
Hvidløg
Det er blevet tid til at sætte hvidløg.
Hvidløg skal nemlig have frost, for at de deler sig og bliver til hvidløg, med fed.
Der findes et hav af sorter, så jeg skal (HURTIGT) i gang med et finde de sorter jeg vil dyrke i år, de skal nemlig helst i jorden inden nattefrosten, kan ødelægge deres mulighed, for at slå rødder.
Salat, radiser og forårsløg
Uhm en lækker sprød frisk salat fra haven til de lune efterårs gryderetter, er fantastisk.
Mange forbinder salat med sommer, men faktisk vil salat frø ikke spire, hvis temperaturen er for høj og de trives bedst i lidt køligere vejr (forår – tidlig sommer – efterår)
Du kan stadig nå at så en omgang radiser, salat og forårsløg i køkkenhaven. Det kræver at du giver dem noget nattebeskyttelse, i form af fiberdug, hvis du dyrker dem på friland. Du kan læse her, hvordan jeg i foråret beskyttede netop salat, radiser og forårsløg med fiberdug og forlængede sæsonen.
Sikre dit udbytte til næsten år
Saml frø og tag stiklinger af alle de planter, du gerne vil have flere af.
Er du i tvivl om man kan tage stikliner, så prøv dig frem, det koster ikke noget 😉 og tag hellere for mange stiklinger, det er som regel ikke alle stiklinger der tager fat.
Ryd op
Oktober er en travl måned, fordi der skal ryddes op efter en god produktiv sommer og forberedes til næste års strabadser.
Der skal generelt ryddes op i køkkenhaven, fjernes ukrudt, ryddes og vaskes potter mm. Det er aldrig for sent at få ryddet op i køkkenhaven.
No Comments