Spar din ryg og pengepungen ved at bruge bunddække

bunddække i køkkenhaven

Et simpelt trick som jorddække/bunddække i køkkenhaven og blomsterbedene kan spare dig for en masse tid og penge.

Jeg bliver tit spurgt, hvor jeg har græs i mine bede. Det er jo ikke pænt! Men der er jeg uenig, for det er nu meget pænt på min vandregning, min ryg syntes også at det er meget pænt, regnormene syntes det er pænt og så syntes planterne også det er rigtig pænt, når de får nærring fra græsafklippet.

Derfor er jorddække, bunddække eller hvad du kalder det smart

Fra naturens side ligger jorden aldrig bar. Om efteråret falder træernes blade og dækker jorden, det sikre at føde til orme, organismer i jorden, de omdanner det nedfaldne løv til muld, der giver nærring til planterne. Det fungere også som hjem for de mange små dyr der findes i naturen.

Men i private have er der mange der syntes at bar jord mellem bla. grønsagerne er smukt og et tegn på at man har haft tid til at luge. Det er helt unaturligt og en misforståelse. Faktisk giver det mere luge arbejde at lade jorden være bar, jorden udtørrer hurtigere og den næringen der er i jorden bliver hurtigt vasket væk af regnen, så alle de skønne planter ikke har glæde af det.

Det er ikke kun græsafklip du kan bruge som bundække i dine bede. Her kan du læse en lille guide med forsalg til jorddække.

Hvis du endnu ikke er overbevist om at bruge dit græsafklippet i bedene så er der her

3 grunde til at du skal dække jorden i dine bede

  1. Du spare både din ryg og tid på luge arbejde, det er der nemlig nærmest intet af.
  2. Din pengepung vil takke dig, når vand regningen tikker ind. Det er tit slet ikke nødvendigt at vande, efter jorddækket er lagt ud.
  3. Dine grønsager og blomster vil takke dig for den ekstra nærring de får fra et organisk bunddække.

 

Her er bunddække ekstra smart

bunddækkeKartoffelbedene
Ikke nok med at det har alle de tidligere nævnte fordele så kan græsafklip fungere som hypning af kartofler. Det kan du læse mere om her

Jordbærrækkerne
Måske har du hørt om at ligge halm under jordbærplanterne, så der bla. ikke kommer jord på bærret. Græsafklip den samme virkning, hvis du i begyndelsen af sæsonen, ligger et tykt lag græs ud mellem jordbærplanterne. Når bærret modner er det øverste lag græs tørt og holder bærret tørt og væk fra jorden. Samtidigt holder det på vandet i jorden og giver løbende nærring til planterne.

Gulerodsrækkerne
Måske har du prøvet at trække gulerødder op, for at blive skuffet over at der allerede har været nogle før dig og tygge i de dejlige rødder. Gulerodsfluen ligger sine æg i overfalden af jorden og når larverne klækker ud kravler de ned i gulerødderne og ødelægger dem. Her er bunddække ekstra smart, fordi 1. Fluen ikke kan komme ned til jorden og ligge sine æg 2. Gulerodsfluen har svært ved at finde frem til gulerodsrækkerne, fordi duften er camoufleret.

Køkkenhaven
Imellem salat, kartofler, løg, gulerødder, tomater og alle de andre skønne ting du kan finde på at dyrke i din køkkenhave.

Blomsterbedet
Er der noget smukkere end et blomsterbed i fuld flor? Jeg tror det ikke. Men det kan i en tør sommer kræve meget vand, for at opretholde det smukke blomsterflor.

 

 

 

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply