Blomster i køkkenhaven

blomster i køkkenhaven

Blomster i køkkenhaven er ikke kun smukt at kigge på, men også fornuftigt. De hjælper nemlig med at tiltrække nyttedyr, der kan holde skadedyr i skak.

7 gode blomster til køkkenhaven

Ved at dyrke andet end grønsager i køkkenhaven, øger du også biodiversiteten i haven, og du vil hurtigt opleve, at f.eks. bladlus ikke længere er et problem. Nektar og pollen er fødegrundlaget for mange insekter, så dyrk MANGE blomster også i køkkenhaven og se fordelene.

1. Morgenfrue / Calendula

Er en smuk og spiselig blomst, der tiltrækker et hav af nyttedyr, bla. svirrefluen, der spiser bladlus. Der findes efterhånden en del farvekombinationer, og det kan se smukt ud at blande de mange farver i bedene.

morgenfrue

Planten skulle bl.a. også være god til at afskrække myrer.

Morgenfrue er generelt en god naboplante i køkkenhaven og en smuk en af slagsen.

 

2. Tagetes / fløjlsblomst

tagetes

blomster i køkkenhaven

Citron tagetes med små fine gule blomster og en citrus duft

Tagetes er kendt for at have en skarp lugt og er derfor god til at afskrække skadedyr og sygdomme både over og under jorden. Bl.a. er den god i mod nematoder/jordtræthed.

Kronbladene kan spises og pynter fint på en salat, og når du først har haft tagetes engang, har du frø nok til en livstid (de krydsbestøver, og derfor vil farve kombinationerne variere)

 

 

Tagetes er perfekt naboplante til: Agurk, chikoriesalat, envide, gulerødder, hvidløg, kartofler, kål, løg, porre, squash, græskar og tomater.

 

 

3. Dahlia / Georginer (de vilde er smukke i køkkenhaven)

vilde blomster i køkkenhaven

Dahlia høre ind under kategorien af spiselige blomster (og knolde) og så er de utrolig smukke.

I køkkenhaven dyrker jeg primært de vilde enkelte dahlia, da de tiltrækker flere bier, sommerfugle og nyttedyr, end de dobbelte. Derudover de er nemmere at dyrke fra frø

4. Agurkeurt / Hjulkrone / Borago officinalis

hjulkrone i køkkenhaven

Hjulkrone er en intenst blå stjerneformet sommerblomst. Den er en nem og taknemmelig plante at dyrke, og er bestemt biernes ven. Hjulkrone er også kendt som agurkeurt, fordi den smager og dufter svagt af (du har gættet det) agurk.

Blomsterne er smukke drysset over en salat, som pynt på en kage eller bare til at nyde synet af i køkkenhaven.

 

5. Tallerkensmækker / Blomsterkarse / Landløber

blomsterkarse

Tallerkensmækker er utrolig taknemmelig, og dens kvaliteter er mange. Planterne har de smukkeste trompet formede blomster i mange farver lige fra gul, rød, koral, orange og hvid.

Som navnet blomsterkarse hentyder så smager både blade og blomster af karse. Blomsterne er utrolig smukke drysset over en salat og retter, hvor man normalt ville bruge karse (som en kartoffelmad)

Det siges, at de grundet deres stærke duft kan narre kålsommerfuglen, men det har den endnu at bevise i min have. Måske har jeg ikke sået nok, måske virker det ikke, måske, måske, måske.

6. Kæmpe verbena / Kæmpejernurt

kæmpejernurt eller kæmpe verbena

Jeg er tosset med kæmpe verbena, og de er velkommen over alt i min have, så da jeg læse en artikel i praktisk økologis medlemsblad (3/2017), var jeg solgt. Her fortæller de nemlig om at bruge den i køkkenhaven (hvorfor har jeg ikke selv tænkt på det?)

Kæmpe verbena er kun spiselige for øjet, sommerfugle, bier og nyttedyr. Men det er der nu heller igen skam i.

I køkkenhaven kan man bruge den blandet ind sammen med grønsager som kål, bønner og majs eller som en midter rabat af skønhed.

Hvis du ikke allerede har kæmpe verbena i din have, så er her en opfordring til at afprøve den, og hvis du mod forventning ikke er vild med den (jeg tvivler), så kan du glæde dig over, at den ikke kan overleve en kold og våd vinter. Du skal dog ud og klippe blomsterne af, så de ikke smider frø. (jeg klippede dem af for at høste frø, så jeg kan nyde den i hele haven i år)

Psssst meld dig ind i praktisk økologi her og modtag deres skønne medlemsblad og mange fordele her.

7. Grøngødning – Honningurt, blodkløver

honningurt

Grøngødning er planter, som forbedrer jordkvaliteten og gøder jorden. Fordelene er mange og til at få øje på. De giver næring til jorden, sparer på vandet, minimere ukrudt og meget mere.

Man kan bruge dem som efterafgrøde, hvor der er tomme huller i bedene, så holder de jorden dækket over vinteren, eller man kan bruge dem mellem afgrøderne til at tiltrække bier og nyttedyr, som svirrefluen, der spiser bladlus. Det er både smukt og praktisk, da det er med til at spare een for en masse lugning af ukrudt (det har simpelthen ikke lyst og luft til at vokse).

Et godt råd, når du skal vælge blomster til køkkenhaven (og haven generelt)

Hvis du vil tiltrække bier, sommerfugle og insekter (nyttedyr) til haven, skal du vælge planter, der har åbne blomster med masser af nektar og pollen. Enkeltblomstrende blomster er bedst, da de dobbelte blomster med mange lag af kronblade, og dermed gemmer maden for godt. Insekterne har svært ved at nå nektaren gennem de mange kronblade. Typisk er de fyldte/dobbelte blomster forædlede, og der er ikke meget nektar og pollen at komme efter (de er forædlet til at danne smukke blomster, punktum).

Lignende Indlæg

2 Comments

 • Reply
  susanne schousen
  16. april 2024 at 13:48

  Hej Christine
  Tak for at dele dine erfaringer med at blande planter 😊
  Jeg mangler bare lige at høre om du ved hvilke planter der kan stå sammen med Asparges?
  Tænkte på evt kål da de jo også har behov for meget krudt, men ved ikke om de drænet jorden for meget ? Mit aspargsbed er helt nyt og intet er kommet op i nu😉
  MvH
  Susanne

  • Reply
   Christine
   20. april 2024 at 8:50

   Hej Susanne,

   Jeg vil umiddelbart ikke dyrke noget sammen med asparges. Jeg har et bed udelukkede med asparges for at sikre optimal høst.
   Jeg har hørt om folk der dyrker feldsalat i aspargesbedet.

  Leave a Reply