Sådan forlænger du sæsonen i køkkenhaven

vinterhaardfoer_salat_plantet

Køkkenhavens første små vinter salat, er plantet under beskyttende sæson forlængere

Plast eller fiberdug til at dække jorden

Begge øger jordtemperaturen nogle grader, forlænger sæsonen og beskytter mod utøj.

Hvis du skal have det optimale udbytte, ud af din køkkenhave året rundt, er det en god ide at give planterne en form for, beskyttes mod vind og vejr i ydersæsonerne.

Her er 2 simple tips som forlænger sæsonen i køkkenhaven

  1. Tænd for den naturlige varme i bedet

    Det lyder som hokus pokus og ja det ville være nemt, hvis man ”bare” kunne dreje på en termostat og vupti så er jorden lun.
    Bare roligt der er ingen magi eller dyre investeringer, i at tænde for den naturlige varme.Det eneste du skal investere i er en rulle plastik sække (Sorte er at fortrække)

    Bedene på friland, kan man nemlig varme op ved at dække dem over med plast, som du nemt fastgøre med nogle sten i kanterne.
    I løbet af en uge eller 2, vil jordtemperaturen være ca. 3-5 grader varmere, alt afhængigt af, hvor gavmild solen har været.Denne metode kan man bl.a. bruge til de bede, hvor de første kartofler, gulerødder, radiser, spinat og salat skal dyrkes. Det vil i løbet af 1–2 uger give en jordtemperatur, som er 2–3 grader varmere end ellers. Og det er netop de 2–3 grader, som gør forskellen i det tidlige forår.Desværre er det ikke altid helt nok at nøjes med at dække jorden med plast i et par uger, da jordtemperaturen skal være omkring 8°C, derfor er det perfekt at kombinere denne metode med den næste.

  2. Mini drivhus – polytunnel – vækstbuer

    Hvad end du kalder det så er de en vigtig del, af en lang sæson i køkkenhaven

    Afgrøder sået, plantet eller lagt i for kold jord, kommer enten ikke op, eller så giver de måske, en mindre høst, end forventet, da for meget kulde kan bremse eller helt ødelægge væksten.Derfor er det en god ide at beskytte de tidligere og sarte afgrøder for vind og vejr.Man kan købe færdige væksttunneller, i de fleste havecentre, men en billigere, mere fleksibel og justerbar løsning er at bygge en selv.

    Sådan ser buerne ud inden de bliver dækket over med fiberdug, plast eller net

    Sådan ser buerne ud inden de bliver dækket over med fiberdug, plast eller net

    Jeg har bygget mine vækstbuer med 16mm elrør, som kan købes i alle byggemarkeder til ca. 5kr/m. Buerne er klippet til i størrelser der passer til mine bede (det er særligt her denne løsning er fleksibel, da den kan tilpasset dine bede og behov)
    Bygget er nu så meget sagt, for meget teknik går der ikke i det.

    Vækstbuer med fiberdug

    Vækstbuer med fiberdug

    Buerne dækker jeg med, fiberdug eller plast i foråeret og den tidlige sommer
    Fiberdug laver et godt mikroklima, fordi det stopper meget at vinden, holder på fugtigheden og er vand og en smule sol gennemtrængende.
    Plast danner et meget varmt og fugtigt mikroklima, da det stopper alt vind og hurtigt bliver varmet op af solens stråler.
    Det er dog vigtigt at, huske at vande under plasten og sørge for, at der bliver luftet ud på lune dage, ellers bliver der for fugtigt og planterne rådner.



    BONUS

    Midt på sommeren skifter jeg fiberdugen ud med bionet (insektnet). Bionettet tillader et bedre luftskifte end fiberdug og så holder det som sagt skadedyrene ude. Skadedyr som den grådige kålsommerfugl, der ligger æg på eller omkring planterne og små larver udklækker, larverne kravler op i kålen og gnasker løs af bladene.

Har du andre gode ideer til at forlænge sæsonen eller et tips som jeg ikke må gå glip af, så skriv endelig.

 

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply