Hypning af kartofler i højbede og spande – Sådan gør du!

kartofel spire

Hvis du har prøvet eller hørt om at dyrke kartofler, så har du helt sikker også hørt om hypning af kartofler.

Hypning er en gammel teknik, der handler om at dække kartoffel skuddene når de vokser frem. Typisk hypper man ved at skrabe jord op i en vold omkring kartoffelrækkerne, men man kan gøre andet. Den klassiske metode med at lave en vold omkring rækkerne fungere fint, hvis man dyrker kartofler direkte i jorden, men hvad gør man så når man dyrker i højbede eller kartoffel spande? Læs med og få nogle gode fif til, hvordan du hypper kartofler på ’’utraditionel vis’’

Derfor hypper man kartofler

Det er muligt at dyrke kartofler uden at hyppe dem, men en del af høsten kan gå til, fordi mange af kartoflerne kommer til at ligge i jord overfladen og få sol, så de bliver grønne og uspiselige.

Hypningen kan også beskytte planterne for en sen nattefrost.

Det ukrudt der nu havde bestemt sig for at bo sammen med kartoflerne bliver til intet gjort.

Når man hypper kartoflerne nedsætter man fordampningen af vand og du kan derfor spare en del tid og penge.

I alt i alt er det en god ide at hyppe kartoflerne.

 

Sådan hypper du kartofler i højbede

Jeg dyrker alle mine afgrøder i højbede og er super tilfreds med det. Særligt er det praktisk, når man har hund og en mand, der ikke kan holde sig på stierne (desværre). Jorden bliver også hurtigere varm, men har også brug for mere vand.

Jeg fandt hurtigt ud af at den traditionelle metode med at hyppe kartoferne ved at lave en vold, ikke fungere i højbede og jeg har derfor testet et par forskellige metoder af.

Den ene er meget simpel, man lægger kartoflerne lidt tættere end normalt og graver dem lidt dybere ned end normalt. Bladende fra naboplanten skygger hurtigt over jorden og man slipper for grønne kartofler. Dog vil jeg sige at mit udbytte var lidt mindre med denne metode.

Den anden metode er lige så simpel og spare dig for en masse vand og gødning. Når du lægge kartoflerne, så sørg for at der ikke er jord helt op til kanten af bedet. Lige så snart de første skud er ca. 5cm hypper du dem med græs afklip. De holder på fugten, varmen og så afgiver det næring samtidigt med at afskaffe luge arbejdet.

Tip du kan også hyppe med kompost.

 

Sådan hypper du kartofler i en kartoffelspand

hypning af kartofler

Det sidste lag i kartoffelspandene

Hvis du ikke har prøvet de smarte kartoffelspande, hvor man kan løfte op og høste kartofler løbende, så prøv dem. De er særligt gode, hvis du ikke har så meget plads eller du som jeg altid kommer til at købe lidt for mange læggekartofler (man kan aldrig få for mange hjemmedyrkede kartofler).

Jeg gør som regel det at jeg fylder ca. 5cm jord i bunden af spandene, lægger kartofler i og dækker dem med en smule jord. Når de så skyder fylder jeg løbende jord på ind til at potten næsten er fuld. Det sidste stykke dækker jeg med græsafklip og fylder på når det synker. Så sparer du en masse tid på at vande spandene.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply