Sådan dyrker du tomater på friland

sådan dyrker man tomater på friland

Der er ikke noget bedre end at dyrker sine egne tomater. De smager af mere og er så meget mere end ”bare” runde og røde, der findes gule, sorte, grønne, orange, lyserøde, hvide, stribede, store, små og aflange tomater man aldrig finder i supermarkedet.

Hvis ikke er overbevist endnu så skal du vide

Det behøver hverken at være svært eller tidskrævende at dyrke sine egne tomater!

Sådan kommer du i gang med at dyrke tomater på friland

frilands tomaterTomater er den næst mest dyrkede grønsag i vores haver og du behøver faktisk ikke et drivhus, for at være med. Eller en stor have. Det eneste du kan bruge er en lun og solring plads.

 

Placering af frilands tomater

Inden du går i gang med at dyrke tomater er det en god ide at tænker over placeringen af planterne.

Tomater er varme krævende væsner, de elsker at stå op ad en sydvendt mur lidt i læ for blæsten. Det er ikke et krav for at lykkes med tomater på friland, men det giver en større høst.

Det vigtigste er at de bliver placeret i solen. 

Sidste år dyrkede jeg tomater op ad vores skur, hvor de stod i læ og op ad en tipi uden særlig læ, men med sol hele dagen. Høsten var en smule bedre fra de planter, der havde stået op ad muren.

Såtid for frilands tomater

Normalt sår man tomater i februar-marts, men skal man dyrke dem på friland er det en god ide at vente til engang i april, så bliver planterne ikke for ranglede inden de kan komme i jorden.

Jeg har forsøgt mig med at så tomater til friland i februar og jeg skal hilse og sige, det er ikke smart. De blev meget store og sprøde i stænglen, inden jeg kunne plante dem på friland og mange af dem knækkede simpelthen da jeg skulle plante dem.

I år har jeg sået tomaterne i midten af april sådan helt præcist d. 12 april. og de har en fin størrelse, så de nemt kan flyttes udenfor i dagtimerne, uden at knække.

Hvis du ikke nåede at så tomater i april kan du nå det frem til begyndelsen af maj, men du må forvente at høsten bliver senere og mindre. En løsningen kan være at købe sunde planter på en planteskole, men husk på at de skal afhærdes inden du planter dem ud. Du kan nemt afhærde dem ved at sætte dem udenfor i dagtimerne i en uge eller to.

tomater til friland

Sådan ser mine tomater ud maj 2017

Udplantnings tid og temperatur

Som sagt er tomater varmekrævende og det er derfor vigtigt ikke at blive for ivrig som mig, det kan nemlig koste dig planterne.

I maj er dagtimerne varme nok, men vi kan om natten komme ned under de 8c. som er smertegrænsen for tomater. Det er særligt de kolde nattetimer man skal holde øje med inden man går i gang med at plante tomaterne.

Tomater skal have min. 10c. for at vokse, kommer temperaturen under de 8c. kan de gå i vækststandsning eller værre dø.

Slut maj til start juni skulle både jorden og nattetimerne være varme nok til at du kan plante tomaterne ud på friland.

Høst

Hvis vi er heldige med et lunt forår og en varm sommer kan man allerede i juli høste de første tomater og helt frem til engang i september.

Sidste år høstede jeg de første tomater i midten af juni.

2 gode naboplanter til tomater

Det kan både være smukt og gavnligt at dyrke andre planter sammen med tomater. De kan hjælpe med at tiltrække nyttedyr, afhjælpe jordtræthed og se utrolig skønt ud.

Tagtetes

Tagetes afhjælper jordtræthed og nematoder i jorden. De kan afskrække skadedyr og tiltrække bestøver.

gode naboplanter til tomater

Sådan så det ud i mit tomatbed sidst på sommeren 2016.

Basilikum

Ikke kun på tallerken er disse to bedste venner, men også i haven kan de drage nytte af hinanden.

 

6 velegnede tomater til friland

tomater på friland

Min 1/2 ugentlige høst af cherrytomater dyrket op ad sydvendt mur

Cherrytomater
Jeg haft stort held med cherrytomater på friland også selv om der står at de er til drivhus. Planterne er virkelig ivrige og skal i et drivhus og sidst på sommeren på friland, holdes i ave. Netop derfor er høsten også stor.

”Sungold” – En smuk gul/orange, meget velsmagende tomat, der egner sig til både krukker og direkte i jorden.

”Losetto” – Små søde, røde og cherrytomater med en god frugtsætning. Losetto er velegnet til at dyrke i krukker og ampler, hvor man kan lade dem vælte ud over kanterne.

”Tumbling tom” – Højt ydende cherrytomater der findes i både rød og gul. De er meget velegnet til ampler og krukker og kan lige som Losetto dyrkes så den vælter ud over kanterne.

Blomme og klassiske tomater

”Moneymaker” – Sund og robust plante med saftige, røde, mellestore og velsmagende tomater i store mængder

”Paul Robeson” – Sund og modstandsdygtigt sort tomat med aromatiske, saftige og aflange tomater.

”Black from tula” – Bøftomat i dybrød med sorte aftegninger og god smag.

Der findes mange flere sorter som er afprøvet med held på friland, så der er bare med at finde lige nøjagtig den smag, farve og størrelse du er efter.

Det er værd at sige at man sagtens kan lykkes med drivhus tomater på friland. Udbyttet er ikke så stort og man kan være uheldig at de går tidligt til af skimmel, men det er et forsøg værd.

Har du nogle gode erfaring med tomatsorter til friland? Så kommenter endelig, så kan vi nemlig alle få glæde af velsmagende hjemmedyrke frilands tomater.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply