Dyrk store mængder salat på lidt plads

salat på lidt plads

Er du lige så vild med hjemmedyrket salat som jeg, men mangler plads til at dyrke store mængder salat eller måske en masse forskellige sorter? Fortvivl ej, jeg har nemlig opdaget en metode, der gør det muligt at høste store mængder salat, på lidt plads.

 

Jeg elsker salat og har de sidste par år kæmpet med at få plads til alle de mange sorter, jeg gerne ville dyrke, og når de første var klar til at spise, var det ved at være for varmt til at plante nye salatplanter. De sidste par år er meget af det salat, jeg har dyrket, gået i blomst, inden vi nåede at sætte tænderne i det, på grund af varmen. Det har både gjort ondt i mit hjerte og ærgret mig, for det var dyrkningsplads og mad, der gik til spilde.

Så da jeg så en video på Youtube, med Charles Dowding (NODIG kongen) omkring, hvordan han dyrker salat i sin markedshave, og jeg måtte afprøve det og dele det med jer. Du kan se videoen der inspirerede mig her

Sådan dyrker du store mængder salat på mindre plads

salat på lidt plads

Sådan ser min ugentlige høst fra 4 planter ud. (der er salat nok til 3 mand)

Ideen med denne metode er, at man høster/plukker blade fra salat planterne, og så vokser der nye blade ud. På den måde forlænger man levetiden for hver plante, og man kan høste blade til mange salater fra en plante.

Med denne metoder kan du sagtens plante salat tættere end normalt, da det er de yderste/nederste blade man høster. Dette giver automatisk luft og plads mellem planterne, når man høster. Alle salat sorter egner sig til denne metode.

  1. I februar-maj kan du gå i gang med at forspire salat på en kølig plads. Forspir, så du har lidt ekstra planter, skulle nogle gå til.
    Jeg havde ikke planlagt at bruge denne metode i år, (jeg havde slet ikke tænkt på det, eller hørt om metoden før nu) derfor har jeg forspiret mange af hver plante og kun få forskellige sorter. Så jeg må ’’nøjes’’ med dem, jeg allerede har klar. Men til næste år bliver det vildt!!!
  2. Når planterne har en fin størrelse, kan de plantes ud i bedene, hvor de skal stå de næste mange måneder. De kan sættes med 10-15cm mellemrum afhængig af, hvor ofte du vil høste fra planterne. (Jo oftere du høster, jo mindre er bladene, og planterne kan stå tættere)
  3. Efter et par uger på sin permanente plads, kan man begynde at høste.

Sådan høster du

 

De yderste/nederste blade på vrides af med en nedad og sidelæns bevægelse. Så du får hele bladet med og efterlader kun plantens stængel. Du kan se i videoen, hvordan jeg gør.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=x2hLXkvCy8E[/embedyt]

Det er helt op til dig, hvor mange blade, du vil lade sidde på planten, men lad gerne 3-4 mellem små blade blive.

Efter en uges tid kan der igen høstes salat fra dem samme plante og sådan forsætter det i mange måneder.

Mine favorit salat sorter

Jeg er vild med mange forskellige sorter salat, men der er klart nogle få, der har vundet mit hjerte og som er en fast del af min køkkenhave.

  1. Little Gem – En skøn sprød og velsmagende sort. Der fungerer godt både i salat og som små salat ’’skåle’’ til en forret med lidt lækkert i form af kød eller lign. i.
  2. Lollo Rosa – Lækker rød salat, der både giver farve og smag til en salat. Smagen er en smule bitter, som alt rød salat typisk er.
  3. Cabernet Red – Velsmagende, sprød og smuk salat med røde aftegninger. Smagen kan minde en smule om et friskt æble. (det er den salat, du ser på alle billederne)

Hvilke salat sorter er på din top 3?

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply