Mini nursery & Koldbænk til afhærdning af planter

koldbænk og nursery til havens planter

Drivbænk, mistbænk eller koldbænk, hvad end du kalder det, så er det en skøn ting at have i haven.

Hvad er en koldbænk / mistbænk / drivbænk?

Kært barn mange navne

En koldbænk er sådan set en formeringskasse, der gør det muligt at få planterne i gang, før det er muligt på friland, fordi kassens lidt højere temperaturer får planterne til at gro hurtigere.

En koldbænk er en simpel struktur, der udnytter solens varme og isolering til at skabe et mikroklima, der gør det muligt at nyde salat, radisser osv. tidligere end normalt.

De er super nemme at fremstille og også meget nemme at bruge.

Især i foråret og efteråret er koldbænken essentiel og kan bruges til bla. at overvintre planter, forlænge vækstsæsonen, forspire frø og afhærde planter.

Uanset til, hvilket formål du vil bruge en koldbænk, så skal du huske et par grundlæggende faktorer.
1. Nogle planter egner sig bedre i mistbænk end andre. Egnede planter er lavt voksende og delvis vinter hårføre planter som salat og kål.
2.
Den type mistbænk, koldbænk eller drivbænk du bruger dikterer, hvor meget beskyttelse du kan tilbyde dine planter. En koldbænk bygge af mursten vil altid holde bedre på varmen end en bygget af pallerammer. 

3. Uanset formålet så er de vigtigste betingelser, at du kan overvåge og kontrollere er temperatur, sollys, fugt og vind eksponering. Dette gøres ved at sørge for god udluftning i dagstimerne og lun beskyttelse i de kølige nattetimer.

 

Derfor blev det til en koldbænk

Givet vores omstændigheder, er en koldbænk er den bedste løsning, da de er mere fleksible særligt i mindre rum, plus de er nemmere og billigere at bygge end et drivhus.

Jo tættere vi kommer på sommeren, jo flere potter fyldt med grønsager, bær og blomster bliver det til.

Derfor opstod der et behov, for at have et sted at samle dem alle – så det er nemt at vande dem og sikre at de ikke blæser rundt. Et sted, hvor de spæde små planter, der snart skal i haven, kan bo og gradvist vænne sig til at være udendørs.

Jeg kunne også ”bare” sætte dem ud om morgenen og slæbe dem alle ind igen om aftenen.
Det gjorde jeg også til at starte med, men nu er der simpelthen så mange planter, at jeg ikke kan have dem alle i stuen, ej heller har jeg tid eller lyst til at slæbe de 40tusinde planter frem og tilbage. Overdrivelse fremmer forståelsen 😉

Det er dermed ikke sagt, at jeg ikke slæber nogle planter frem og tilbage

for det gør jeg

der er nemlig stadig nogle få planter som dahlia, der er overfølsomme for frost og jeg tør derfor ikke, at sætte min lid til, at der er varme nok i koldbænken endnu.

På vores altan på Nørrebro, står der også stadig en del planter, som ikke er helt klar til de svingende temperaturer endnu, bla. tomater, agurker og squash. De får derfor lov til at blive i det beskyttede stuevindes miljø en lille måneds tid endnu.

Men alle de skønne planter som allerede er klar til at komme i jorden og dem der næsten er klar til at komme i jorden, skulle samles et sted, så jeg har et bedre overblik.

nursery og åben koldbænk

Derfor har jeg lavet et lille midlertidigt nursery til alle de planter, der allerede er afhærdet og ”bare” venter på at deres nye hjem bliver klar til at de kan flytte ind.
Det lille nursery er ikke overdækket og består af en palleramme, der er placeret i en lunt og solrigt hjørne af haven.

midlertidtig koldbænk

Samtidigt har jeg i samme lune, læ hjørne også lavet en interimistisk koldbænk. Her er planen at jeg kan forspire bla. kål og salat og afhærde de planter, som allerede er forspiret og snart skal i jorden.
Koldbænken er overdækket om natten, for at holde temperaturen oppe og beskytte mod eventuel frost, blæst, slud og andet som kan tage livet af de små spire.

Det smarte ved en koldbænk er, at man kan startet sæsonen med at forspire tidligere, særligt, hvis man som jeg ikke har et drivhus. Bla er det optimalt at forspire kål, salat, rødbeder og kryderurter allerede nu i koldbænken. Da temparaturen er lidt højere om natten.

Sådan bygger du nemt en koldbænk

Der findes et hav af måder at bygge en koldbænk på

Siderne kan bla. bygges af

Mursten – De er gode, hvis du er sikker på placeringen og isolere godt, samtidtigt holder de længe og ser flotte ud

Pallerammer – Er super smarte, hvis du gerne vil kunne flytte rund på din koldbænk. Mange byggemarkeder og havecentre er begyndt at forhandle dem, men de er i særligt isolerende.

Træ – Du kan nemt bygge en koldbænk ud af træ, så kan du selv bestemme størrelsen og alt efter tykkelsen på træet også isoleringseffekten.

Til låget kan du bruge

Gamle vinduer – Måske har du lige stiftet vinduerne ud og har stadig de gamle stående ellers kan du være heldig at finde nogle billigt til salg på den blå avis.

Glas – Det er også muligt at købe glas og bygge en ramme til, så det passer til de sider du har bygget, så diktere glasset ikke størrelsen.

Plexiglas – Er som glas nemt at tilpasse i størrelsen og kan købes i de fleste byggemarkeder. Dog isolere det ikke så godt som glas, så det er værd at overveje, hvad du skal bruge koldbænken til.

Trapetz- og plast tagplader – Kønne er de ikke og de isolere heller ikke for frost, men de kan bruges i foråret. Jeg har brugt en trapetz plade som lå bagved skuret, da min koldbænk er midlertidig. Det fungere fint og beskytter stadig mod den værste kulde og blæst.

 

Det er vigtigt at du bygger koldbænken så du kan holde låget åbent i dagtimerne, da udluftning er vigtig.

Related Posts

No Comments

Leave a Reply