Nedfaldsblade – 4 grunde til at elske dem

Efteråret er over os, havens træer og buske smider deres blade og dækker græsplænen med et tykt lag, af de smukkeste brændte nedfaldsblade.

Vi kender det nok alle sammen, nedfaldsblade i haven, kan være irriterede og tidskrævende i for store mængder og kan ødelægge græsplænen over vinteren. Men det behøver ikke at være så tidskrævende og bøvlet som du måske tror.

Jeg elsker nedfaldsblade, da de er en stor hjælp i både køkkenhaven, staudebedet og på komposten. I stedet for at rive dem sammen og køre dem på genbrugsstationen er der her 4 grunde til at elske de nedfaldne blade.

Derfor skal du elske nedfaldsblade

Mops i trillebør med visne blade

Når jeg samler blade sammen i haven er Tino altid klar til at hjælpe.

Spar tid på opsamling af bladene

I stedet for at bruge timevis på at slide og slæbe med at rive bladene sammen, så hiv græsslåmaskinen frem.
Indstil græsslåmaskinens hjul, på den højeste indstilling og sørg for, at der er en opsamler på græsslåmaskinen. Med denne metode, kan du på ingen tid får samlet de mange blade op.
TIP: Hvis du har en græsslåmaskine med bio-klip funktion, kan du undlade at have opsamler på maskinen, de fint klippede blade tilføre nærring til plænen.

Giv staudebedet og køkkenhaven vinter dyne på

Visne blade som jorddække i bedeBar jord er et no go, med mindre du gerne vil bruge oseaner af tid på, at luge og tilføje nærring til jorden.
Livet i jorden, bliver mere frodigt, varieret og sundt, hvis der hele tiden forsynes med planterester, på de bare pletter.
Har du hverken staudebed eller køkkenhave, så smid bladene omkring buske, de nyder lige så godt af en vinterdyne.
Sarte planter nyder også godt af en vinterdyne, af visne blade, dette kan medvirke til at de overlever en dansk vinter.
Vil du vide mere om jorddække? Så læs med her.
BONUS: Nedfaldsbladene kompostere over vinteren og tilføjer næring til jorden.


Brug dem på komposten

De fleste af os vil have blade i overskud, efter at have dækket bede og omkring buske og træer. Alle disse overskuds blade (luksus) er perfekte til at bruge på komposten, sammen med hækafklip, planterester, grønt affald osv.
Gem et par poser som du kan tilføje i foråret og sommeren, hvor der ofte er mangel på tørt materiale til komposten.
De kan også omdannes til bladmuld, som er perfekt til at så og prikle i. Det er super nemt at lave bladmuld, du kan enten samle dem i en sæk og stille dem et ”usynligt” sted i haven. Eller du kan bygge en særlig bladmuldskompost af 4 pæle med hønsenet omkring.
TIP: Jo mindre stykker bladene er i, jo hurtigere kompostere de.

 

Vinterhi til havens ven pindsvinet

Har du pindsvin i haven, eller gerne vil tiltrække pindsvin, så kan du nemt lave et lille vinterhi af nedfaldsblade.
Saml de visne blade i en bunke, et bestykket sted i haven og lig grene og granris over bunken. Det er ikke sikkert, at de vælger dette som deres vinterhi, men så er muligheden der.
Derfor er pindsvin i haven godt!

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply