Hvorfor kompost i lukket kompostbeholder?
Vi har allerede bygget en fritstående kompost til have affald.
Er det så ikke nok ?
Tjo, det er det måske men!
Vores ca. 1600kvm have, producere enorme mængder haveaffald.
Hele haven er ”hegnet” ind med levende hæk og haven er fyldt med buske, træer, blomster osv. som næsten alle skal trimmes et par gange om året.
+ Den åbne kompost er placeret forholdsvis tæt på huset, da det er her den er nemmest at komme til.
Derfor skal den helst ikke lugte, som grønt køkkenaffald nogle gange kan gøre.
Derfor og fordi der allerede stod en lukket og yderst jomfruelig, kompost beholder på grunden, da vi overtog huset.
Desværre kan den ikke, på nogen måde rumme både køkken og haveaffald.
Og faktisk er den lukkede kompostbeholder, optimal til at kompostere grønt køkkenaffald i, da det er en lukket beholder der ikke tiltrækker rotter, den holder på den fugt og varme, der opstår ved nedbrydningen og det er netop dette fugtige og varme klima kompostormen stortrives i.
Jeg har placeret den ved siden af (eller tæt på) vores skraldespand, så man nemt kan smide både i kompost- og skraldespand.
Husk på at, det skal være nemt for hele familien at kompostere, huske at sortere og smide det i den rigtige beholder, da det ikke altid er alle der deler den samme entusiasme for at sortere og kompostere som jeg/dig.
Hvordan starter med en lukket kompostbeholder og lykkes med det?
I en lukket kompostbeholder lavet af plastic, er det meningen, at man skal kompostere grønt køkkenaffald og haveaffald ved hjælp af kompostorm.
Med en passende blanding af tørt haveaffald og grønt køkkenaffald i, opstår der som regel ikke problemer om sommeren, da ormene er meget aktive.
Det er vigtigt at huske, at blande tørt haveaffald i løbende, ellers kan der opstå problemer med forrådnelse, og især i vinterhalvåret, hvor ormene har indstillet deres aktivitet og temperaturen daler.
Grønt køkkenaffald er som regel meget vådt og indeholder ikke noget struktur stof, derfor vil det alene i kompostbeholderen, ofte klaske sammen og blive til en slimet ildelugtene grød.
Opstarten af kompostbeholderen er forholdsvis simpel og let at gå til.
Bunden af fyldes op med små stykker grene og andet materiale der giver luft til komposten af bunden.
Gerne tørt materiale, hvis det er muligt.
Her efter fyldes der løbende grønt køkkenaffald og tørt haveaffald, som grene og blade i beholderen.
Også når du har fyldt ca. 1/4 af kompostbeholderen, er det tid til at tilsætte kompostorme, som kan købes på nettet.
Hvis du som mig starter kompostbeholderen op i det tidligere forår, så vent med at tilsætte orme til den sidste frost er ovre. Ellers går de meget hurtigt til og fordi de ikke har nået at lægge æg i komposten kommer de ikke igen.
5 Comments
Lone Schødts
17. februar 2020 at 16:00Hej. Jeg har et spørgsmål vedr kompost. Jeg har sommerhus som jer, er det muligt at “lukke komposten ned” om vinteren? Der bruger vi jo ikke sommerhuset så meget. Jeg tænker på om det er okay ikke at putte noget i komposten. Eller bør man putte lidt i til ormene.
Mvh Lone
Christine
17. februar 2020 at 16:50Hej Lone,
Tak for din besked.
Når der er hård frost vil ormene dø, dog ligger deres æg klar til at klække når varmen kommer igen. I sådanne vintre, vil det umiddelbart ikke være noget problem.
Vinteren som vi har i år, er dog lidt mere problematisk. Hvis du ikke tilføjer nyt materiale til komposten, vil ormene desværre dø. Du kan heldigvis, for små penge, købe/få ”nye” orme, hvis de er døde, når i åbner op for sommerhuset igen.
Jeg håber at det kan være en hjælp 😀
Ha’ en skøn aften
Christine
Malene
29. september 2022 at 14:35Kan jeg starte en lukket kompost op nu her i starten af oktober? Og skal jeg i så fald haveorme i, eller vente med dem til foråret?
Christine
5. oktober 2022 at 8:38Hej Malene, Det kan du sagtens, men vent med ormene til foråret. Jeg vender lidt rundt i komposten hver gang jeg fylder nyt på, med en stang der fulgte med kompostbeholderen i sin tid (den har for enden to ”flapper” der folder op når du stikker den i og ud når du trækker den op). Jeg har bund i min, men det holder ikke mus ude. 7-9-13 så har jeg ikke haft rotter i komposten, men jeg er også meget obs på ikke at smide tilberedt mad og andet der kan tiltrække rotter i den. Så vidt jeg har forstået på en rottefænger, så skal kompostbeholderen være af metal og hermetisk lukket, hvis ikke der skal gå rotter i den.
Jeg håber det lykkes med din kompost. Det er så stor en glæde at de ”affald” forvandlet til lækker jord.
Malene
29. september 2022 at 14:37Hov – jeg har flere spørgsmål:) – hvor ofte vebder du rundt i komposten og hvad bruger du til det? Og og og… Jeg kan se din er uden bund – det er min også. Jeg har netop også lagt hønsenet i bunden for at undgå rotter. Er det lykkedes for dig?