Når du nu har forspiret og utålmodigt våget over dine små potter med frø, som endelig er begyndt at spire, melder spørgsmålet ’’Hvad gør jeg nu?’’ sig på banen.
Hvornår skal de pottes om?
Skal de overhovet pottes om eller skal de prikles?
Hvad er forskellen på at potte om og at prikle?
Stiller du dig selv de spørgsmål?
Velkommen i klubben, der har jeg også været og i et forsøg på at finde løsningen har jeg læst de første 50 havebøger, set utallige videoer, tv programmer og læst haveblade i et væk. Hvilket næsten gjorde det mere forvirrende!
Det der har fungeret for mig er ’’trial and error’’, det koster på plante kontoen og kan til tider være (MEGA) nedslående, men med tiden finder man små fiduser og lærer hvad der fungere bedst.
Ja, jeg har også været plantemorder (og kan stadig komme til at være det), det gør ondt på sjælen når man ser en plante dø, særligt hvis du har sået og passet den fra frø.
Du skal bare vide at det er okay!
Og helt normalt at der ryger en plante eller to i svinget, det sker for selv den bedste.
Når det kommer til haven, planter, grøntsager og blomster, er der ikke nødvendigvis en facitliste eller fastlagt plan, du SKAL følge for at lykkes. Der er et par tommelfinger regler, som er gode at følge, men mit bedste råd til dig, er at prøve dig frem.
Ja, prøve mig frem siger du! Men så nemt er det altså ikke..
Jeg ved det og derfor har jeg herunder forsøgt at samle min viden om pasning, ompotning og prikling af små planter (spirer).
Inden vi dykker ned i ompotning og prikling, vil jeg lige forklare hvad forskellen på prikling og ompotning er og hvad et kimblad, er for en fisk?…
Man kan hurtigt fare vild i de mange have udtryk, vendinger og ord, man pludselig skal lære, når man er helt ny i haven.
Et af de udtryk jeg ofte stødte på og undrede mig over i starten var prikling. Prikling af chili, tomat, agurk, det ene og det andet..
Men hvad betyder det egentlig at prikle?
Når du forspirer tæt i en spirebakke, sker der en dag det, at planterne bliver så store, at de har brug for mere plads og deres egen potte, hvis de skal blive ved med at vokse og udvikle sig.
Derfor skal de over i en større potte. Det gøres ved forsigtigt at løsne en plante, ad gangen og dam dam dam (trommehvirvel)…. prikle den i en ny potte. Det er nemlig flytningen fra spirebakken til en ny potte, man kalder prikling.
Hvis planten så får brug for mere jord eller en større potte, hedder det nu at ompotte eller plante den om. Bare for at gøre det forvirrende og besværeligt.
Jeg hænger mig ikke så meget i om man siger prikling, ompotning, flytning eller what ever you call it.. Du ved og jeg ved at vi har givet planterne mere plads og jord.. BUM!
Så fortvivl ikke hvis du ikke kan huske hvad der er hvad (det er lige som syltetøj og marmelade, hvem går lige og husker på forskellen?)
Et andet udtryk er kimblade..
Kimblade er de første (ofte 2) blade, der kigger frem, når den lille spire kommer op af jorden. Det er ikke de blivende blade og lad endelig den lille spire stå. Det er først når de rigtige blivende blade viser sig, at du kan begynde og tænkte på prikling, ompotning, flytning (eller hvad du kalder det).
Når du har prøvet det et par gange, kan du nemt skelne kimbladene fra de andre blade, og du kan med det samme spotte, hvem der er hvem.
Lad os dykke ned i pasning, ompotning og prikling af små planter (spirer)..
Når dine spirer (nu små planter) har fået de frøste 2-4 rigtige blade (udover de to første kimblade) kan du prikle dem i en ny og større potte.
Det er vigtigt at være forsigtig ved omplantning, da rødderne er ret skrøbelige, hold fast i et blad når du håndtere den lille plante.
Når du prikler de små planter kan du bruge en priklepind, kuglepen, pind eller din finger til at lave et hul i midten af potten (altså i jorden, ikke selve potten).
Flyt forsigtig den lille plante baby over i hullet, ryst potten, så jorden fordeler sig jævnt om rødderne og tryk forsigtig jorden omkring planten, så den står stabilt.
Hvis du vil slippe for postyret med at skulle prikle de små planter, kan du forspire i en såbakke med celler og så et enkelt frø i hver celle.
Jeg forspire kun nogle enkelte planter i en stor såbakke, da jeg næsten aldrig har tid (okay, jeg er også lidt doven) til at prikle dem, når de har brug for det.
Så kan du nøjes med at potte dem om når rødderne har brug for mere plads.
Behøver jeg at prikle eller ompotte planterne?
Ja og nej.. Mest ja!
Du skal prikle eller ompotte planterne for at give dem de bedste betingelser for at vokse sig til store og flotte labaner. Har planterne ikke plads nok til at vokse på, bliver de enten ranglede eller stopper med at vokse.
Når du prikler, potter om eller planter om, så vælg en ikke alt for stor potte, mens planten er lille. Planten får ikke udnyttet den ekstra jord optimalt.
Jeg plejer som den første potte at bruge mine elskede 7×7 cm firkantede potter og derefter går jeg på potte lageret (jeg har 10000 vis af brugte plastpotter fra familie, venner og naboer), som jeg bruger når de har brug for mere plads.
Noget af det eneste du ikke behøver at prikle eller potte om er salat. Salat kan tåle at slå tæt i meget lang tid, uden at tage skade. Det er rigtig smart, hvis du har sået for mange eller vil sikre dig at du har en ny plante at fylde i et tomt hul.
Sådan prikler du planter
Find de nye potter frem og fyld dem med fugtig jord.
Man bør bruge så- og priklemuld, men det kommer altid i meget små poser og når jeg, når til at prikle er jeg løbet tør.
Derfor bruger jeg altid alm pottemuld blandet med lidt jord fra mine bede og fungere helt fint.
Sørg for at jorden kun er fugtig og ikke våd.
Fugtig jord har stadig en løs struktur og kan nemt drysses.
Våd jord klasker sammen og kan ikke drysses.
Hvis din jord er for våd så bland noget tør jord (hvis du har det) eller noget perlite, vermiculite eller sand i.
Når alle potterne er fyldte, laver du et hul i jorden med en priklepind, kuglepen, pind eller din finger (jeg bruger mine fingre). Du kan også fylde en potte ad gangen, gør det der er nemmest for dig.
Nu skal du have planterne ud af potten og lirket forsigtigt fra hinanden.
Prøv kun at håndtere planten ved at holde fast i et blad (planten kan altid lave nye blade, men ikke en ny stængel)
Sæt planten i det lille hul og ryst potten, så jorden omfavner rødderne. Nu skal du bare trykke let på jorden omkring planten, så den står stabilt.
Sæt potten i skygge på et fad, en underskål eller en skobakke fyldt med vand i en times tid, så jorden og planten kan suge det vand den har brug for.
Og bare lige en lille note. Selv om at planterne ser små og sarte ud, så kan de klare en del (mere end du tror) Så selv om at du måske har pølsefingre eller er lidt klodset som jeg, så skal planterne nok overleve.
Det ville jeg ønske der var nogle der havde sagt til mig dengang jeg startede. For det var med rystende hænder og sved på panden, da jeg første gang kastede mig ud i at prikle mine små planter. Frygten for at jeg ville komme til at dræbe alle mine fine spirer, pustede mig i nakken.
Kan man sætte mere end en plante i hver potte?
Ja og nej..
Du kan godt have flere planter i en potte, men det er ikke optimalt.
Jeg forspire altid (uden undtagelse), for mange planter og står tit tilbage med en 10 (okay, 10-20) stykker, som jeg ved at jeg slet ikke skal bruge og egentlig heller ikke har plads til.
Overskudsplanterne nænner jeg ikke har smide ud eller give op på endnu, derfor sætter jeg dem som regel en 3-4 stykker sammen i en potte.
Det gør ikke helt lige så ondt på mit plante hjerte, men det er lidt fjollet.
En anden ting er at jeg altid er lidt for optimistisk med pladsen i vindueskarmen og derfor bliver nød til at begrænse mig.
De mange enkelte planter fylder alligevel en del, så der kan være lidt plads at spare ved at sætte flere planter i samme potte.
Men altså når det er sagt, så er det bedst kun at have en plante i hver potte.
Er det nok at prikle dem en gang?
Tjo.. Nogle gange er det, andre gange er det ikke… (meget klart svar ikke?)
Nogle planter laver hurtigt mange rødder, der fylder potten op, det er bla. Tomater, agurker, dahlia og squash.
Når plantens rødder er vokset ud af den nye potte, er det igen tid til at finde en større potte.
Det lyder lidt voldsomt og tidskrævende, men det er tiden og masset værd, du får både kraftigere og flottere planter af at gøre det.
Og det med størrelsen på potten, for lige at vende tilbage til det.
Sætter du den lille plante i en stor potte fra begyndelsen, er det ikke sikkert, at den vil vokse optimalt eller overhovedet udnytte alt den plads den har. Så du vinder ikke noget ved at prøve, at springe over, hvor gærdet er lavest.
Jeg håber mit lille skriv kan være en hjælp, når du skal i gang med at prikle, ompotte eller hvad end du kalder det.
Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål, så smid endelig en kommentar.
No Comments