Så længe kan dine frø holde!

høst dine egne frø

Har du frø liggende fra sidste år, året før eller måske fra din barndom?

Med mindre du er 15år og frøene fra din barndom er fra da du var 11, så er der en stor chance for at dine gamle frø, ikke er spire dygtige længere. (Altså de er trætte og har opgivet muligheden for at blive til noget)


Frø er levende og jo ældre de bliver, jo dårligere er de i stand til at vedligeholde deres cellemembraner (det er lidt teknisk). Dette medføre et af vitalitet og derved spireevne. I starten (de første par år) falder spireevnen langsomt og tager med tiden til, inden frøet til sidst dør. Det er lidt lige som os mennesker….

Gamle frø spirer bare dårligere! ØV..

Jeg bliver tit spurgt, hvor længe frø kan holde, hvordan man bedst opbevare dem og hvordan man kan tjekke om frøene stadig er spire dygtige. Derfor har jeg prøvet at samle alt min viden om spireevne, opbevaring og test af spire evne.

saml dine egne frø fra haven

Opbevaring

Hvis du (som jeg) har et lille (stort) overskud fra frøposer og frø, der er høstet fra haven, kan de med de rette forhold, opbevares længe.

Jeg har haft held med at få 10 år gamle squash frø til at spire, men det er usædvanligt!

Hvis du kun har planer om at gemme overskudsfrø et enkelt år, kan du ”nøjes” med at opbevare dem ved 20° C i boligens tørreste rum.
Men for at være sikker på en så god en spireevne som muligt, hvis du eks. vil gemme en større portion frø eller ”bare” vil sikre en god spireevne, er det nødvendigt at gå lidt mere op i temperaturen og luftfugtigheden.

De fleste frø mister hurtigt sin spireevne ved for høje temperaturer. Man siger at generelt halveres spireevnen for hver 5° C over frysepunktet.
Hvis du har plads i fryseren så smæk frøene der i, for her vil de bevare deres spireevne længst og bedst.
Jeg har ikke plads i min fryser, så har de vigtige frø opbevaret i køleskabet, hvilket er bedste end i stue temp. men stadig ikke optimalt.

Opbevaring i f.eks sylteglas eller større beholdere bør ske ved så lave temperaturer som muligt. Det er vigtigt at der anvendes lufttætte beholdere så udsving i luftfugtighed undgås. Høj luftfugtighed medfører endvidere forhøjet risiko for svampeangreb.

Hvis du høster dine egne frø

Hjemme høstede frø skal afmodne og tørre helt inden opbevaring.
Det glæder også for frø du har købt, her har leverandøren sørget for det.

Den bedste måde at gøre dette på er i godt ventilerede rum med lav luftfugtighed. Fugtige haveskure og kældre er ikke optimale til tørring af frø, da vandprocenten i frøene herved bliver for høj.
Jeg har frøene stående tæt på en radiator eller varmekilde og sørger for ikke at tørre tøj i samme rum.

Hvis du kan, så undgå direkte solpåvirkning.

Vil du lære, hvordan du høster dine egne frø, så læs med her..

staudesalvie nemrosa rose
Frø fra staude salvie nemrosa rose

Holdbarhed

Alle sorter er forskellige og den typiske spireevne lige så forskellig.

For grøntsagers vedkommende har pastinak frø, den korteste holdbarhed (1–2 år) mens agurk, græskar og melon holder længst (4–8 år).

De fleste andre grøntsagsfrø vil typisk spire godt efter 3–5 år.
Blomsterfrø, vil for det meste spire fint efter 3–5 år

Holdbarheden afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i og omkring frøet under opbevaringen.
Herudover spiller frøets afmodning på planten en rolle, derfor vil du tit opleve at hjemmedyrkede frø, har en større spire procent, fordi du kan vente med at høste dem, til at alle frøene er modne. I stor produktion er der ikke helt samme opsyn og nogle frø når derfor ikke at afmodne helt på planten, inden de bliver høstet.

Når jeg høster frø til min frøshop, høster jeg løbende og sikre derved at frøene er helt afmodnet, inden de bliver høstet. Det samme kan du gøre der hjemme.

Når jeg har høstet frøene, ligger jeg en seddel med sortsnavn og dato ved frøene. (jeg har tit mange hold af de samme frø, stående i separate beholdere. Så meget ned i detaljen behøver du selvfølgelig ikke at gå)
Så jeg senere kan lave individuelle spiretest og sikre at spire procenten er så tæt på 100% som muligt.

staudesalvie frø der spire

Her er en lille opgørelse over spireevnen af de meste typiske grøntsager:

Bønner – ca. 3 år
Rødbede – ca. 4 år
Kål (alle typer) – ca. 4 år
Gulerod – ca. 3 år
Majs – ca. 2 år
Løg – ca. 1 år
Ærter – ca. 3 år
Peberfrugt og chili – ca. 3 år
Græskar og Squash – ca. 4 år
Radise – ca. 4 år
Spinat – ca. 2 år
Tomat – ca. 5 år
Agurk – ca. 5 år
Salat – ca. 4 år

bønne frø

Spiretest

Efter nogle år kan det være en god idé at teste dem inden såning.

Det er rimelig nemt at lave en spiretest og kræver ikke det store udstyrs stykke.

Sådan laver du en spiretest af frø

Drys lidt frø ud på et stykke fugtig køkkenrulle, vat eller lignende.
Det er vigtigt at køkkenrullen, vatrondelen eller hvad ud ender med at bruge, er helt gennemfugtet, så frøene ikke udtørre.


Derefter dækker du spireprøven med husholdningsfilm eller en plastikpose, så fugten ikke fordamper og luftfugtigheden bliver på de 100%.

Placer spireprøven ved anbefalet spiretemperatur.
Se en liste herunder over de anbefalende spiretemperature.

Hvis du vil spire teste forskellige frø (ærter og agurker, salat og tomater osv.), vil de fleste kunne spire ved 20° C.
Men…..
Husk på at salat ikke spirer ved høje temperaturer, hvorimod tomat, peberfrugt, chili og agurk spirer bedst ved 24–26° C.

Efter 2–3 dage vil de fleste frø begynde at vise tegn på spiring. Dog kan chili, persille og peberfrugt være længe om at spire (op til 4 uger).

I en succesfuld spire test, har frøene en god spireenergi.
En god spireenergi er frø, som spirer i løbet af de første 2–3 dage.
Frø med en længere spire tid (dårlig spireenergi) vil måske ikke klare den ude i virkeligheden.

Ud fra mængden af spirede frø, kan du beregne spireprocenten. Den kan du bruge til at kompensere, når du skal så frøene. Altså spireprocenten er 50%, skal du så ca. 2-3 frø, for hver plante du vil have.

Optimale spiretemperature

Agurk 21-30°C
Aubergine 20-28C
Bønner 22-30°C
Bladbede 16-28°C
Chili og Peberfrugt 22-30°C
Cikorie 16-24°C
Dild 14-24°C
Gulerod 16-26°C
Græskar, Squash og Melon 22-35°C
Hestebønner 17-25°C
Kål 20-28°C
Løg 12-22°C
Majs 20-32°C
Pastinak 10-20°C
Persille og persillerod 14-24 °C
Porrer 18-26°C
Radiser 16-26°C
Rødbede 20-30°C
Salat 8–18°C
Selleri 18–23°C
Spinat 14–25°C
Tomat 22-27°C
Ærter 15-24°C

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply