Udryddelse af skvalderkål 2.0

udrydelse af skvalderkål

Projekt udryddelse af skvalderkål 2.0. Sådan er det gået.

Så blev min skvalderkål-ajlebryg endelig klar til brug efter at have lumret i skyggen i ca. 3 uger.

Hvis du vil vide, hvordan du laver en ajlebryg til at bekæmpe skvalderkål, så se med her

Sådan vander du

Gentages 3-4 aftener i træk
Fortynd ajlebryggen med vand 1/3 ajle til 2/3 vand og vand helt nede ved skvalderkålrødderne, (eller det ukrudt, du har lavet en ajlebryg på. Du kan nemlig lave ajle af stort set alt ukrudt)

Dette gentages 3-4 aftener mere, hvis ukrudtet er rigtig slemt

Obs! Jeg vil bare lige komme med en lille side note. Ajle lugter ikke… nej, den stinker  og det er derfor en god ide at vente med aftenvandingen, til du har nydt haven færdig og er klar til at gå indendørs. Hele haven stinker nemlig fælt af, hvad der minder om den lugt, der ligger sig over landet, når landmændene spreder gylle.

Nu skal jeg nok lade være med at trække spændingen mere.

Virker skvalderkål ajlebryg til udryddelse af skvalderkål ?

Trommehvirvler

Både og.. Forklaring følger

Jeg har vandet 3 aftener i træk med ajlen på noget meget, meget, meget genstridigt og tætvoksende skvalderkål.
Det har udryddet alle de små nye skud, så på den måde har det virket, og jeg er sikker på, at det vil være perfekt til at vande med, hvis angrebet ikke er så stort.

udryddelse af skvalderkål

man kan fornemme den kedelige farve skvalderkålen har fået efter at blevet vandet 3 aftener i træk

Men det skal lige siges, at min testrække med skvalderkål er gået fra frodig grøn til kedelig gulgrøn og ved nærmere inspektion, kan man se, at nogle af planterne går den rigtige vej imod udryddelse. Så måske med lidt hyppigere vanding kan man komme dem til livs.

udryddelse af skvalderkål

Sådan ser det ud, når man løfter på de øverste blade. Her kan man se, at det er begyndt at virke og at det muligvis med nogle flere vandinger ville have lykkes helt.

Jeg må ærligt indrømme, at stanken, der breder sig i hele haven efter at have vandet, gør at jeg næsten hellere vil leve med skvalderkål eller gøre kål på dem med håndkraft.

Så konklusionen må være, at det virker på nye skud med 3 vandinger og på genstridige planter med 3-8 vandinger. Det ser også ud til ikke at have haft en effekt på hverken græs, snerler, hindbær eller mælkebøtter, som alle står sammen med skvalderkålen på mit test stykke.

Så vil du virkelig gerne af med noget ukrudt, så kan det lade sig gør på denne måde, ellers må vi leve med det og få det bedste ud af situationen.

Lignende Indlæg

3 Comments

 • Reply
  Anne Gantzler
  16. maj 2017 at 18:44

  Tænker om det er nu man skal lave ejle og hælde det på flasker til bekæmpelse næste forår når de nye skud begynder at skyde op 🙂

  • Reply
   Christine
   17. maj 2017 at 9:34

   Hej Anne
   Jeg har ikke erfaring med at gemme det på flasker. Men hvis du laver ajle nu, kan du vande skvalderkålen om en lille månedstid og allerede i år begynde at bekæmpe skvalderkål.

 • Reply
  Erik S Risbjerg
  26. september 2021 at 12:47

  Jeg tror ikke det kan gemmes, det man laver er en opformering af bakterier og andre mikrober der kan nedbryde frisk skvalderkål. Hvis man gemmer sådan en kultur begynder de nok at æde hinanden i løbet af vinteren.

 • Leave a Reply