3 tips til at gøre haven vinter klar

frost i køkkenhaven

Det burde ikke komme som en overraskelse at november betyder koldere temperatur, natte frost og vinter.

Men alligevel syntes jeg at november kom snigende. Jeg prøver altid at være klar, men frosten kommer alligevel bag på mig (jeg kan aldrig helt acceptere at sæsonen er ved at være slut)

Jeg har dog et par tips til at forlænge sæsonen i haven.

Læs med her under og se mine 3 tips til at gøre haven vinter klar

Forlæng sæsonen og beskyt de sarte

Allerede i oktober begynder risikoen for nattefrost at være stor og netop frosten kan være hård for sarte planter, som måske lige har et par uger mere i sig.

Det er derfor en god ide at have noget fiberdug klar, som du kan tildække de sarte planter som pelargonier, citrus, laurbær og dahlia med om natten. Jeg dækker typisk kun de planter som jeg har direkte i jorden med fiberdug, de andre bliver flyttet i drivhuset, carporten eller under et halvtag.

I de fleste plantecentre kan du købe fiberdug, som kan bruges til at beskytte de sarte planter. De gode ved fiberdugen, er at den kan genbruges år efter år.

hjemmedyrkede gulerødder

Forlæng gulerod sæsonen

Gulerødder kan holde sig meget længe, hvis de bliver opbevaret korrekt.

Mange graver dem op og opbevarer dem frostfrit. Det har jeg desværre ikke plads til og er derfor nød til at lade dem blive i jorden (hvilket også er MEGET nemmere)

Der er et enkelt og simpelt trick til at beskytte gulerødderne fra frost, når de stadig er i jorden.

Halm, halm, halm og lidt mere halm.

Jeg klipper typisk lidt af toppen (der skal stadig være lidt til at hive dem op med) og dækker dem godt med halm. Jeg prøver så vidt muligt at ”putte” gulerødder med halm også ind imellem rækkerne, så de er godt beskyttet.

Halm er nok til at holde på varmen i milde vintre, som vinteren 2018, men får vi meget hård nattefrost, giver jeg dem typisk også noget fiberdug over, så jeg er sikker på at de ikke bundfryser.

I år gravede jeg de sidste gulerødder op i marts.

Sådan sikre du at dine hortensia overlever en hård vinter

Jeg taler af bitter erfaring, når det kommer til hortensia.

Sidste år nåede jeg ikke at gøre min have vinterklar, da den stod på flytning, rejse og nyt job. Den pris betalte bla. mine hortensia, som ellers plejer at komme år efter år.

Foran vores soveværelses vindue havde vi 4 store og flotte hortensia som jeg hvert år har pakke ind i nedfalds blade eller halm. Men det nåede jeg som sagt ikke i år og til min store skuffelse, var de alle gået til hen over vinteren.

Hjælp haven med at hjælpe dig

bunddække i køkkenhaven af halm

Fordi sæsonen er ved at være slut vil der i de fleste køkkenhaver være tomme rækker, det er der ihvertfald i min køkkenhave, hvor der har stået rødbeder, salat, bønner osv. som alle har sagt tak og farvel for i år.

Istedet for at efterlade jorden bar, dækker jeg den altid til. både for at holde ukrudt nede/væk og for at holde på næringen i jorden.

I år havde/har jeg en masse halm, som jeg har brugt til at dække de tomme rækker med. Det ser både hyggeligt ud og er godt for haven.

Psst… Hvis du ikke har halm, kan du også bruge blade, fik hakket hække afklip eller fiberdug.

Du kan læse mere om hvad du ellers kan bruge nedfalds blade til her

Du har et hjem, men har dine have hjælpere også?

I min have har jeg mange hjælpere, jo flere jo bedre, alle hjælper med at holde min have sund og rask.

Du kan også få en hær af have hjælpere i din have, som kan hjælpe med at holde skadedyr som snegle, bladlus og larver nede.

Bare rolig jeg har ikke en hær af mennesker til at hjælpe i haven. Jeg taler om en hær af nyttedyr, som pindsvin, tudser, fugle, mariehøns, svirreflurer osv. som alle er en vigtig del af en sund have.

Om sommeren gælder der om at plante og så blomster og buske der gavner dyrene og også sikre at de alle har et sted at opholde sig, når de ikke arbejder.

Om vinteren er det vigtigt at sørge for at de alle har et sted at enten gå i dvale eller søge ly for det kedelige vinter vejr.

hjem til insekter og nyttedyr
Gamle stammer jeg har sat for enden af køkkenhaven

Du kan sørge for ly ved at samle bunker med blade og kviste og ligge dem i hjørner, under buske eller bag dit skur.

En anden ting der er vigtigt, er at lade døde plante dele og ligge eller stå i bedene, måske er det ikke så kønt, men tænk på alle dine hjælpere. 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply