3 uundværlige (læge)urter

Døjer du med hovedpine, spændinger eller søvn problemer? Eller måske en forkølelse du ikke kan komme over? Så kan du muligvis finde løsningen i naturen og nogle af de (læge)urter vi alle har i haven.

Jeg lider desværre ofte af hovedpine, som i perioder har gjort at jeg har måtte spise mange piller, for at kunne passe mit arbejde og få hverdagen til at hænge sammen. 

Eftersom at jeg lever og ånder i min have, var det naturlig for mig at kigge her efter hjælp til min hovedpine. 

Der findes i 9 ud af 10 tilfælde en naturlig løsning eller hjælp til smerter eller lign. skavanker.  

Citronmelisse

Naturens smertelindre

citronmelisse er en fantasitisk læge urt
Jeg har plantet citronmelisse i mine blomsterbede, da de både dufter skønt og er smukke imellem alle blomsterne.

Er fantastisk mod hovedpine, søvnbesvær og spændinger. Den dufter vidunderligt og er smuk i haven.

For det ikke skal være løgn, så har lægemiddelstyrelsen godkendt flere naturlægemidler, der er baseret på citronmelisse til behandling af uro og søvnbesvær.

Citronmelisse indeholder blandt andet en æterisk olie der hedder citronella. Forsøg har vist at olien har en beroligende effekt og derfor kan hjælpe mod søvnløshed.

Før i tiden blev citronmelisse af munke brugt som sårheler og senere forskning har bevist at olien hjælper mod herpes, som antihistamin og mod hovedpine og kramper op til menstruation

Sådan bruger du citronmellise

Jeg plejer at plukke et par blade, hælde kogende vand over og drikke det som te.

Du kan også plukke blade og tørre dem så du har hjemmedyrket citronmelisse hele året.

De kan også spises rå i en salat eller tilføjes til vand (her er virkningen dog ikke så stor)

Oregano

Merian, vild merian og oregano er relateret til hinanden og smager næsten den samme.

Navnet oregano kommer fra det græske Oros der betyder bjerg og Ganos betyder glæde.

Oregano har tidligere været forbundet med glæde, i så høj grad at man i det gamle Grækenland, gav man et nygift par en krans af oregano, da det var tydeligt for enhver, at de var i en meget glædelig periode af deres liv.

Oregano har i mange år været en eksklusiv lægeurt, men dette er desværre gået tabt og vi bruger den nu primært som en kulinarisk urt.

Oregano indeholder rigtig mange antioxidanter, mangan, vitamin K, jern, calcium, E-vitamin, aminosyren tryptophan og de aromatiske stoffer carvacrol og thymol, der alle virker bakteriehæmmende og antiseptisk, hvilket gør at den kan hjælpe på forkølelse, hovedpine, kvalme og maveonde.

Sådan bruger du oregano

Mod forkølelse og hoste: hæld kogende vand over bladene (mange blade) så det bliver en stærk te. Dette vil lindre, hjælpe med at løsne slim og dræbe bakterier.

Den stærke te virker også imod tandpine, som et afføringsmiddel. og kvalme stillende.

Oregano er også fantastik i madlavning. bla. frisk i en pasta ret eller på en pizza eller i sin tørrede form på en græsk salat.

Du kan også lave en lækker urtesalt.

Jeg tørre som regel en stor portion, så jeg har oregano til hele vinteren.

Persille

Giv din krop et boost med persille

Persille indeholder meget provitamin A, som er et stof, der får kroppen til selv at producere A-vitamin, samtidigt med at det er persille er også rig på C-vitamin, K-vitamin og et flavonoid kaldet myricetin, der hjælper med at regulere dit blodsukkerindhold

Grundet de store mængder af C-vitamin og antioxidanter hjælper persille på knoglernes sundhed og giver kroppen et boost.

Persille hjælper på at neutralisere skadelige stoffer fra forurening og tobaksrøg.

Persille hjælper også på en frisk ånde, da den indeholder stoffer der neutralisere dårlig lugt.

Sådan bruger du persille

Persille er en krydderurt, som de fleste af os kender særdeles godt til især i opskrifter som persillesovs, på nye kartofler og i tarteletter med snysk.

Persilles egenskaber findes primært i den friske version og du vil derfor opnå det bedste resultat ved at bruge den rå i bla. salater, smooties og som drys på din mad.

Jeg hakker og fryser altid en stor portion persille, så jeg har til hele året.

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply