Det kan du forspire i januar

forspiring i janaur

Det kribler i fingrende for at komme i gang og få jord under neglene igen. I januar er der er ikke meget at foretage sig i haven. Heldigvis er her et par ideer til at få stillet utålmodigheden og få lidt jord under neglene.

Sorter og bestil frø

Inden du går i gang med at så og forspire er det en god ide

1. At planlægge, hvad du vil dyrke i haven i år.
– Hvor meget plads og tid har du (det er så ærgerligt at se planter gå til, fordi man ikke har tiden til at passe dem)

2. Sorter de frø du allerede har
– Så har du et god overblik over, hvad du mangler af frø. Jeg elsker at sortere alle mine frø og drømme om mulighederne.

3. Bestil nye frø
– Når du har et overblik over hvad du vil dyrke og hvilke frø du allerede har, så er det bare med at få bestilt frø. Men ”pas på” det kan være svært at styre sig, jeg bliver som et lille barn i en slik butik.
– Der findes en masse sider hvorfra du kan bestille frø.
I år har jeg suppleret min frø samling med frø fra bla. Camilla Plums netbutik, der bugner af spændende sorter (De fleste frø er økologiske og gamle arvesorter) & Den engelske side Thomson & Morgan, hvor man kan finde en masse særlig frø til billige penge (Desværre ikke økologiske frø)

Hvad skal man bruge for at forspire frø

staudesalvie frø der spire

Når du går i med at forspire alle de skønne frø, skal de selvfølgelig sås i et eller andet. Det kan være i en større bakke, urtepotter, æggebakker, en tom mælkekarton eller andet du har til rådighed (kun fantasien sætter grænser). Jeg har indkøbt mini drivhuse og små potter, som jeg kan genbruge år efter år.

Næringsfattig og veldrænende jord. Nye spirer har ikke brug for særlig mange næringsstoffer for at komme godt i gang, derfor er det en god ide at bruge så- og priklemuld. I alm. pottemuld er koncentrationen af gødning ret høj og  kan svide de små planter. Man kan enten købe så- og priklemuld i plantecentre og byggemarkeder eller du kan begive dig ud i at lave din egen jord til forspiring af frø.

Vand forsigtigt – evt. med en forstøver, så bliver frøene ikke bliver skubbet rundt af vandet. Det er vigtigt at jorden holdes fugtig, men ikke plaskvåd.

Tålmodighed er en dyd. Nogle frø kan være lang tid om at spire og give en grå hår.

En lun solrig vindueskarm eller plads indendørs. (Når de første spirer er kommet op, er det en gode ide at vende potterne ind imellem, så det ikke bliver nogle lange tynde planter)

 

Inden du går i gang med at forspire blomster og grønsager

rengøring af potter til forspiring af frø i januar

Det er altid en god ide at rengøre alle potter, mini drivhuse og redskaber du bruger, da sygdomme fra sidste år kan overleve i den mindste smule jord. Det er så ærgerligt at starte sæsonen med sygdomsramte planter.

Jeg vasker altid alle de redskaber jeg skal bruge i lunkent vand og en smule brun sæbe.

 

 

 

Det kan du så og forspire i januar

forspiring paa altan

Jeg er altid lige ved at gå ud af mit gode skind i januar. Jeg har derfor de sidste par år med stor succes tyvstartet med forspiring og haft stor glæde af at komme i gang (Jeg vil dog sige at det tager meget plads i vindueskarmen at starte så tidligt). Her er de ting jeg har haft held med at så i januar.

Løg – Jeg dyrker gerne løg fra frø, da der er et større udvalg og noget helt særligt, ved at følge rejsen fra frø til bord.

Porre – Porre er lang tid om at udvikle sig og spire bedst i kølig luft. (Obs. forspir kun sommer porre i januar)

Skov jordbær – Jeg er stor fan af jordbær og særligt skovjordbær. Der findes en del forskellige sorter både røde og hvide.

Chili & peberfrugt – har en lang udviklings tid og det er derfor godt at få dem i jorden allerede i januar, så du kan nå at høste de stærke venner til køkkenet.

Selleri – Hvis du forspire selleri nu, kan du tidligere høste de sprøde stængler.

 

 

 

Lignende Indlæg

No Comments

Leave a Reply